НОВИНИ

Светият синод е готов да съдейства за каноническия статут на Македонската църква

Единодушно - Светият Синод реши да започне преговори с Македонската православна църква и останалите поместни православни църкви за установяването на канонически статут на Македонската православна църква. Това се случи, след като Mакедонската църква заяви готовност да признае Bългарската за своя църква-майка.

Милена Кирова
от Милена Кирова
16:19, 27.11.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Денят пред Синодалната палата започна с бдение в мълчание. Исторически шанс, който не трябва да се изпуска - така събралите се определиха протегнатата ръка от Македонската православна църква към българската.

Мирослав Харизински - заместник-председател на Български културен клуб - Скопие: В това писмо Македонската православна църква признава общото религиозно историческо минало.
Проф. Красимир Калинов: Македонската църква винаги си е била явно или неявно част от Българската.
Д-р Милен Врабевски - председател на Фондация "Българска памет": Българската православна църква в духа на дългогодишните ѝ традиции може да покаже стремеж към единение.
Стефани Тонева: Това е една стъпка в правилната посока, една стъпка към историческата истина.
Красимир Каракачанов - вицепремиер: Българската православна църква трябва да държи повече на мнението на българския народ, на своята история. Още повече, че няма какво да делим.

Решението на Българската православна църква се забавило толкова години, защото трябвало добре да се обмисли и да се вземе с болшинство, каза българският патриарх Неофит.

Неофит - Патриарх Български: Те са наши братя, наш народ и ще се стремим да запазим неговото единство. Когато сме убедени, че всичко е извоювано, тогава ще празнуваме.
Гавриил - Ловчански митрополит: За да можем да помогнем на Македонската православна църква, не трябва да повредим на Българската православна църква.
Николай - Пловдивски митрополит: Ние ако наистина сме получили в това писмо признание, че БПЦ е майка-църква, свещен дълг е да се застъпим за Македонската православна църква пред целия православен свят.

След 3-часово заседание дойде и обещанието:

Мелнишки епископ Герасим - главен секретар на Светия Синод: Българската православна църква - БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие като ходатайства и се застъпва пред поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на македонската православна църква.

За целта - синодална арихиерейска комисия ще преговаря с Македонската православна църква от една страна и с останалите 13 поместни църкви - от друга.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничение за движение през проходите​ са въведени в област Смолян
Ограничение за движение през проходите​ са въведени в област Смолян
ЕК предлага въвеждането на единен социалноосигурителен номер
ЕК предлага въвеждането на единен социалноосигурителен номер