НОВИНИ

Светлин Танчев: Не мисля, че Брекзит ще повлияе на европейските фондове

Не смятам, че разводът на Великобритания с ЕС ще окаже влияние на моя ресор, каза председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Светлин Танчев.Той обаче очаква нашето председателство през 2018 г. да бъде увеличено от 6 на 9 месеца, да поделим с другата страна-членка Естония 6-те месеца, които се полагаха на Великобритания, тъй като кралството беше в тройката за председателство на Евросъюза.

светлин танчев мисля брекзит повлияе европейските фондове
bnt avatar logo
от БНТ
19:50, 28.06.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Не може да говорим за бъдещето на ЕС, трябва да обърнем внимание на фактите, каквито са, коментира Танчев.

Светлин Танчев, председател на Комисията по европейските въпроси: Що се отнася до въпроса: ще спечели или ще загуби Обединеното кралство, смятам, че от този резултат британците по-скоро ще загубят.

Той отбеляза позицията на Шотландия, която даде ясен сигнал, че предпочита да остане в ЕС и че съюзът със своя най-голям единен пазар в света остава привлекателен за всички икономики.

Като цитира изявление на американският министър на финансите вчера, Танчев каза, че вече е ясно какво ще стане с Великобритания по отношение на преговорите за Трансатлантическото споразумение между Америка Европа:

Светлин Танчев, председател на Комисията по европейските въпроси: Тя се нарежда отзад на линията, където ще чака да започнат двустранните договаряния, послведващи постигнатите договорености между двата големи пазара. А естеството на едни бъдещи договорености в този аспект между Велиокобритания и ЕС ще зависят от това какъв модел на взаимодействие с Евросъюза ще възприеме кралството – като Турция, като Норвегия или като Исландия.

Вижте целия разговор в "Още от деня".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заработи реверсивната връзка с Гърция за пренос на газ
Заработи реверсивната връзка с Гърция за пренос на газ
Започна Седмицата на занаятите в Пловдив
Започна Седмицата на занаятите в Пловдив