НОВИНИ

България чества Световния ден на хинди заедно с над 190 държави

И тази година честваме заедно с повече от 190 държави Световния ден на езика хинди с поетичен рецитал в Центъра за източници езици и култури на Софийския университет. По този начин може би доказваме оценката на познавачи, че българската школа по индология е една от най-силните в света. Репортаж на Даниела Кънева и Михаил Врабчев.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
12:42, 12.01.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Всичко започна с ритуала на запалване на светилника. Както навсякъде в Индия в началато на всяко добро начинание. Говори се само на хинди. Всички разбират - преподаватели и студенти по индология в СУ, възпитаници на фондация "Изток-Запад" и фондация "Девъм", ученици от 79-то столично училище "Индира Ганди".

- За първи път сте в България. Нo знаехте ли, че ние българите сме дълбоко въвлечени в индийска култура?
- Димпал Рей - Индийски съвет за културни връзки: Веднага усетих. Хората тук обичат Индия, индийскаta култура и дори езика хинди.

Тя не само е за първи път тук, но е и първият пратеник на могъщия Индийски съвет за културни връзки. И то в първата глобална инициатива на правителството в Делхи да разпространява индийската култура по света - не само бизнесa.

Монна Каушик - преподавател на хинди в СУ: Индийските учени не само приемат, но и признават българската школа по индология. В целия свят се говори с много уважение за катедрата.

Казват, че хинди се говори от над 600 милиона по земята. Не само в Индия. Преподава се в повече от 180 университета - почти в цяла Европа.

Наши възпитаници преподават в световно престижни университети и са носители на международни награди. А у нас все повече хора изучават езика хинди, дори в някои детски градини в столичния квартал Люлин.

Вижте интервюто на Даниела Кънева с преподавателката по хинди в СУ Монна Каушик във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът в Париж е битов инцидент, увери френският вътрешен министър
Пожарът в Париж е битов инцидент, увери френският вътрешен министър
Продължава евакуацията на граждани след експлозията на газ в Париж
Продължава евакуацията на граждани след експлозията на газ в Париж