НОВИНИ

Тайната на кукерските костюми

Два фестивала на кукерски и маскарадни игри се провеждат днес в Благоевградска област. В Симитли и Разлог ще бъдат показани характерни за двете места костюми и носии. Фестивалите имат състезателен характер, затова подготовката на участниците започва от рано.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
09:46, 12.01.2019
6778
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Характерно за кукерските костюми - чауши в разложкия край са тежките звънци, с които се гони злото и голямата маска, наречена чучулка. Тя достига до 3 м и e под формата на конус. Преди години костюмите са се правели предимно от кожи с къси косми, но все повече навлизат и такива с дълги, защото са по-красиви и атрактивни. За да изглеждат добре, преди да бъдат облечени костюмите, докато съхнат кожите, в продължение на два дни трябва да бъдат старателно разресвани по този начин.

За направата на един кукерски костюм са необходими няколко кожи и струва около 5 000 лв. При добро и правилно съхранение може да се използват до десет години.

Александър Тумбев: Въпросът е това, когато се съблекат кожите трябва да са изсъхнали хубаво, за да се сложат напълно сухи в сандъка, иначе кожите се съсипват. Не се вадят през лятно време, стоят вътре с нафталин.

Зафир Мишков повече от 20 години изработва кукерски маски, които в основата се правят от картон, а след това се наслагват кожите, които могат да са различни по цвят.

Зафир Мишков: Кожите се скрояват наддават се една над друга, за да стигне върха на чучулката. Като най- отгоре на чучулката се поставя конска опашка. Тази чучулка после, кожите се слагат със сол, насоляват се и слагат отгоре се обшива с калъф, който е платнен калъф. И така се съхраняват.

Все по-трудно се намират кожите, които са подходящи за изработката на кукерските костюмите, тъй като са малко стопаните, които отглеждат дългокосмести кози.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фандъкова: 20 000 домакинства ще могат да сменят старите печки с по-екологични
Фандъкова: 20 000 домакинства ще могат да сменят старите печки с по-екологични
След зрителски сигнал до БНТ: Изтеглят фасул за социално слаби заради гъгрици
След зрителски сигнал до БНТ: Изтеглят фасул за социално слаби заради гъгрици