НОВИНИ

Съюзът на съдиите с призив към премиера Борисов

Съюзът на съдиите в България /ССБ/ призовава премиера Бойко Борисов да направи необходимото неговият съветник Яне Янев да направи публично достояние източника на текстовото съобщение за случващото се на заседанието на Висшия съдебен съвет /ВСС/ на 14 януари. Това се посочва в отворено писмо на Съюза до министър-председателя.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:40, 21.01.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
съюзът съдиите призив премиера борисов

Повод за писмото е вчерашното изявление на премиера, в което той декларира като своя принципна позиция ненамесата от страна на изпълнителната власт в дейността на органите на съдебната власт, посочват от ССБ.


;

Вече дни наред продължават да се разпространяват абсурдни тези в публичното пространство. Категорично заявявам, че нито ...

Публикувахте от Бойко Борисов в 20 януари 2016 г.
;

От Съюза отбелязват, че в последните дни е налице ситуация, която видимо създава впечатление за недопустима такава намеса, изразяваща се в действия на Яне Янев. Те включват отправяне на атаки и обвинения към председателя на Върховния касационен съд, към ръководството на Софийския градски съд /СГС/, разпространяване на копия от документи, отнасящи се до управлението на СГС, твърдения за открита приемна в Министерския съвет, където се събирали сигнали и данни за извършвани нарушения във функционирането на съдебната власт, добавят от ССБ.

"Може би не е нужно изрично да напомняме, че принципът на разделението на властите изключва ангажирането на Ваши съветници в такива дейности, а действащото законодателство повелява, в случаи на сезиране на лица от изпълнителната власт със сигнали за неправомерни дейности на представители на съдебната власт, незабавно предаване на съответните материали не на медиите, а на органите, компетентни да извършат необходимите проверки - Висшия съдебен съвет или Инспектората към него", се посочва в писмото.

От ССБ приканват премиера да изрази отношението си към действията на Яне Янев, като или потвърди, че те са съгласувани с него, или се разграничи, като вземе необходимите мерки Янев да понесе съответната отговорност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледахте пресконференцията на Президента Росен Плевнелиев
Гледахте пресконференцията на Президента Росен Плевнелиев
Цветан Цветанов: Смяната на Соня Найденова е провокация към премиера
Цветан Цветанов: Смяната на Соня Найденова е провокация към премиера