НОВИНИ

Създават предприятие за суперкомпютри в Европа

25 държави от Европейския съюз, сред които и България, се договориха в Брюксел за създаването на съвместно предприятие, което ще разработва европейски суперкомпютри. Очаква се предприятието да започне работа най-късно до началото на 2019 година, а седалището му ще бъде в Люксембург.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:35, 29.09.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Суперкомпютрите са необходими за обработката на все по-големите обеми от данни. Те са важни за редица области - от здравеопазването и производството на енергия от възобновяеми източници до безопасността на автомобилите и киберсигурността. Новото европейско предприятие ще се казва EuroHPC и ще разполага с бюджет от един милиард евро.

За това се договориха министри от 25 държави-членки, а предложението е на Европейската комисия. Половината пари са осигурени от бюджета на ЕС, а другата половина - от участващите страни. Още 400 млн. евро ще дойдат от частни партньори.

Хейнц Фасман - министър на образованието, науката и изследванията на Австрия: "Никоя европейска държава-членка не може да си позволи сама да се съизмерва със световните суперсили в областта на суперкомпютрите. Затова европейското сътрудничество в тази сфера остава единствената алтернатива".

Новото европредприятие ще закупи и внедри в Евросъюза два суперкомпютъра от челната петица в световен мащаб и още два, които са сред най-добрите 25 в света. То ще подкрепя и изграждането на европейска екосистема от суперкомпютри, до които достъп да имат публични и частни потребители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив отново е домакин на Капана фест
Пловдив отново е домакин на "Капана фест"
Нинова: Последните месеци са белязани от нестабилност на управляващата коалиция
Нинова: Последните месеци са белязани от нестабилност на управляващата коалиция