НОВИНИ

Създават вкусен здравословен шоколад с помощта на електричество

Електричеството може да помогне за създаването на вкусен шоколад без мазнини, откриха учени. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списанието PNAS.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:31, 22.06.2016
Чете се за: 00:56 мин.
Още
създават вкусен здравословен шоколад помощта електричество

Шоколадът, особено неговата „черна“ разновидност, притежава множество полезни за човешкия организъм свойства. Той подобрява работата на сърцето, намалява шансовете за развитието на диабет и инсулт, стимулира мозъчните клетки и благотворно влияе върху други органи на нашето тяло. От друга страна не трябва да консумираме шоколад в големи количества, защото той съдържа прекалено много мазнини и захар, които могат да сведат до нулата всичките му полезни свойства.

Производителите на шоколад не могат да се справят с последния проблем, защото понижаването на дела на мазнините в шоколада под 40% води до рязко увеличаване на неговата издържливост и бързото замърсяване на всички машини за производството на сладкарски изделия.

Екип учени от Университета Темпъл във Филаделфия в сътрудничество с компанията Mars Chocolate са открили начин как да понижат дела на мазнините в шоколада най-малко с още 10%.

Проблемът е в това, че шоколадът не е чиста течност, а суспензия – своеобразна мазна „супа“, в която плават малки твърди частички какао, захар, млечни продукти и други компоненти. Изучавайки размерите на тези частици и тяхното поведение авторите на изследването са достигнали до извода, че тяхното движение може да бъде ускорено с помощта на електрическото поле. То принуждава разпръснатите частици да се обединяват в удължени мехурчета, което облекчава тяхното движение при ниска концентрация на мазнини.

Учените са доказали своята идея на практика, използвайки мощностите на Mars Chocolate. Прилагайки електрическо поле със сила от 1600 волта на сантиметър, те са успели да намалят издържливостта на шоколада с 43%, което позволява да се намали делът на мазнините в него от 40% на 31,8%. Този метод ще позволи на сладкарите да направят шоколада по-полезен за здравето, без да се губят неговите прекрасни вкусови качества.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закриха изслушването за Митьо Очите
Закриха изслушването за Митьо Очите
Жителите на Кеймбридж показват как ще гласуват на референдума
Жителите на Кеймбридж показват как ще гласуват на референдума