НОВИНИ

Т. Дончев: Правителството има отлични заместници на Кристалина Георгиева

Дончев каза пред журналисти в Министерския съвет, че трябва да излъчим такъв кандидат, който да е достоен за изискванията на това портфолио, като стремежът е да се запази същото, а защо не и заместник-председателското място.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
19:31, 28.10.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
Томислав Дончев - вицепремиер: "Госпожа Георгиева заема изключително висок пост в Световната банка, което е безспорно силно персонално нейно постижение, постижение за България, защото имаме още един българин в ръководството на една световна организация, което е изключително хубаво и повод да се гордеем. Стремежът ще е да се запази същото портфолио и защо не и заместник-председателското място в Комисията. Дали към момента мога да коментирам име с предложение - не, но бъдете уверени, че имаме достатъчно добри кандидатури".
Владислав Горанов - министър на финансите: "Със сигурност позицията на главен изпълнителен директор на Световната банка е една много висока позиция, която по никакъв начин не трябва да се счита за алтернатива на еврокомисарската позиция, която в момента госпожа Георгиева изпълнява. Добре би било за нас, ако това, което се очаква - тя да напусне ЕК, добре би било за нас протфейлът да бъде съхранен. Вицепредседателската позиция да бъде съхранена, но това са първите ми спонтанни коментари по една непотвърдена за мен официално позиция. Световната банка е една изключително сериозна организация със световни измерения, в този смисъл - ако сравняваме европейски или световни измерения можем да говорим и за повишение, но ролята на госпожа Георгиева в последните години, особено като комисар по бюджета и човешките ресурси най-малко се измерва с това каква изключителна помощ е оказвала на българските правителства, които и да са те".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Средиземноморските екосистеми са застрашени от промени
Средиземноморските екосистеми са застрашени от промени
БМВ изтегля над 154 000 автомобила заради опасност от блокиране на двигателите
БМВ изтегля над 154 000 автомобила заради опасност от блокиране на двигателите