НОВИНИ

Ваньо Шарков: Имаме 246 милиона лева повече в бюджета на НЗОК за 2017 г.

Имаме 246 милиона лева повече в бюджета за 2017 на НЗОК, но не са взимани пари от едно перо, за да отидат в друго, каза заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в предаването "Още от деня".Той обясни, че преструктурирането на бюджета е свързано с извънболничната помощ, на която трябва да се акцентира.

bnt avatar logo
от БНТ
19:07, 28.10.2016
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Заместник-министърът на здравеопазването коментира и посегателствата срещу лекари, които според него са непростими.

Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването: Винаги ще има кретени, но това е обществен проблем, всички ни касае. Усилието в борбата с това насилие трябва да е общо, всички страдат, докато помагат на пациента, той напада спасителя си. Такива хора трябва да се съдят по бързата процедура без никаква прошка.

Шарков бе категоричен, че екипите на МВР винаги откликват бързо на подобни сигнали особено в местата, където са тенденция.

Очаква се и положително влияние след окончателното въвеждане на новата система за отсяване на спешните случаи, която в момента се тества, коментира заместник-здравният министър.

Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването: Засега въвеждаме тестово тази система с кодовете зелен, жълт и червен, за да са информирани гражданите. Пациентът няма реалната преценка и се получава повикване на не много спешни случаи и искаме да отсеем спешността. Код червено е, когато има опасност за живота, при жълто става дума за състояние, в което вече все още няма застрашаване на живота, но може да се появи, а зелен е, когато състоянието не застрашава живота.

Ваньо Шарков обясни, че времето за преценяване няма да е дълго.

Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването: От първите 2 въпроса може да се разбере дали е код червено. От 112 нямат медицинска компетентност, те ще осигуряват връзка с лицата, които имат квалификацията да направят тази преценка.

Вижте целия разговор с Ваньо Шарков във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унгария ще съди ЕС за мигрантските квоти
Унгария ще съди ЕС за мигрантските квоти
Премахват въздушни кабели в Благоевград
Премахват въздушни кабели в Благоевград