НОВИНИ

По-висока минимална работна заплата от следващата година

Как хората от Благоевград, които в момента работят и взимат минимилната за страната заплата от 420 лева, приемат новината за предстоящото увеличение? От следващат година се очаква минималната заплата за страната да скочи с 40 лева и да стане 460 лева.

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 28.10.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Анна Новакова работи на минимална работна заплата като оперативен счетоводител. Успяла е да си намери работа по програма на Бюрото по труда в Благеовград. Разказва, че тези 420 лева и стигат само за прехрана.

Анна Новакова
”Основните храни, не можеш да си позволиш некакви развлечения, почивка или театър, като се увеличи минималната работна заплата, по веригата се увеличат всички разходи и тия 40 лева се стопяват в крайна сметка, но все пак е помощ."

Собственикът на счетоводната фирма каза, че минималната работна заплата, както и пенсиите у нас са много ниски и доходите трябва да се увеличават, защото по думите му това рефлектира върху работната ръка.

Тошко Христов – собственик на счетоводна фирма
„Издръжката на един човек, изчисляват за четиричленно семейство, 2200 и кусур лева, а да го разделим на 4 човека, да видим колко се получава на човек и колко нали е минималната работна заплата и колко вече е минималната пенсия, много повече вече под този минимум.”

Във фирмата казват, че хората наети на работа, макар и временно и на минималната заплата, се чувстват полезни, а и създават нови контакти. Това им дава възможност да не бъдат изолирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици протестираха срещу ромските стипендии
Ученици протестираха срещу ромските стипендии
Скандал в парламента заради правата на човека и миграцията в трети държави
Скандал в парламента заради "правата на човека и миграцията в трети държави"