НОВИНИ

Тази вечер "В кадър": "Космически кадети"

Как се става "Космически кадет" - за това разказва филмът на Цветелина Йорданова и оператора Атанас Атанасов, който БНТ ще излъчи тази вечер от 22.30 в рубриката "В кадър". В него ще ви срещнем с екипа, създал най-голямата в Европа онлайн платформа за изучаване на Космоса и практическа програма за обучение в тази сфера.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова оператор: Атанас Атанасов
06:45, 18.10.2017
Чете се за: 01:14 мин.
Още
Райчо Райчев, основател на "Космически предизвикателства": „Създадох "Спейс чалинджис" през 2010 година, защото исках да има нормално космическо образование в България!"

Седем години по-късно резултатът е най-голямата в Европа образователна онлайн платформа за космоса и амбициозна практическа програма за обучение с участието на водещи личности от космическия бранш. Безплатни и с напълно свободен достъп. И в допълнение - програма за занимания с деца на тема космос с участвали над 500 деца досега.

Виктор Данчев, координатор на програмата "Космически предизвикателства": Академията е шанс за млади хора, които се интересуват от космоса, студенти и ученици най-вече, да получат малко истински опит от космическия сектор.

Това са космическите кадети. Одобрени след кандидатстване, те започват космическото предизвикателство. Изискванията са високи, да се посветиш на задачата - задължително.

Кип Стригфелоу, директор за стратегическите отношения, Университет "Сингюларити" - САЩ: "Работя с предприемачи от целия свят и виждам кои са успешните и неуспешните практики. Така че просто ще споделя своя опит от кухнята на тази сфера с младите хора. Да работят здраво - това е най- добрият ми съвет към тях."

Мисията на "Космически предизвикателства" - да търси и създава ново поколение изследователи. Подходът - напълно нов и различен, вдъхновен от начина, по който младите използват онлайн средата, но фокусиран върху възможностите за обучение. Така се ражда Spaceport - най-голямата в Европа платформа с образователни материали на тема космос.

Марко Лизи, мениджър по проектиране на сателитни навигационни системи и услуги към Европейската космическа агенция: "Уебплатформата, която е много модерна и много добре съответства на мисленето на младите хора. Те не обичат да слушат дълги лекции от професори, предпочитат да използват приложение или уебсайт, където да гледат видео, което стимулира тяхното въображение."
Райчо Райчев, основател на "Космически предизвикателства": И се гордея, че не съм се отказал осем години поред да правя образование от този тип в България. Нямаше да се познавам с такива уникални хора, с които сега имам честта на работя, нямаше да сме горди с най-голямата платформа за образование в Европа. Всички тези неща идват като естествен резултат от това, че страхът, който винаги изпитваш не е успял да те пречупи в степента, в която да те откаже.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​200 хиляди души излязоха на митинг в Барселона
​200 хиляди души излязоха на митинг в Барселона
ПГ на БСП за България изслушва депутата Георги Стоилов
ПГ на "БСП за България" изслушва депутата Георги Стоилов