НОВИНИ

Технически коноп може да се отглежда в България, канабис - не

В България не разрешено отглеждането на канабис, а само на технически коноп. Това се посочва в становище на земеделското министерство по повод публикации в медиите, че нова агро наредба разрешава засаждането на наркотичното растение. Фермерите пък са недоволни, че действащите в момента регулации пречат за развитието на този отрасъл от селското стопанство.

Николай Минков
от Николай Минков
18:15, 05.09.2017 (обновена)
8215
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Над 1000 декара са засети у нас с технически коноп. Отглеждането на културата става след издаване на разрешително от Министерството на земеделието.

Инвестицията на декър, за да бъде засята тази техническа култура, е само 200 лв. Вегетативният му период е като на всяко едно житно растение. Заради все по-засиления интерес от фермерите към отглеждането на технически коноп от земеделското министерство подготвят нова наредба, която да замени действащия от 2001-а година у нас разрешителен режим.

Стефка Дамянова, екперт в Министерството на земеделието: Разрешава се отглеждането на растения от рода на конопа - обикновен коноп [канабис, бел. ав.], като разрешението е за влакно, за семена за фураж, за семена за храна и семена за посев. Абсолютно в никакъв случай не става въпрос за наркотици. Става въпрос за отглеждане на цяло растение от рода на конопа.

През 2017 г. са издадени 9 разрешителини, които са валидни само за 1 година. Разрешението се издава за срок от една година.

Славчо Чревенков 25 години се занимава със земеделие. От няколко години е започнал да отглежда индустриален коноп. Твърди, че регулациите на земеделското министерство убиват бизнеса. Една от тях е кратките срокове, в които са кандидатства за разрешителни.

Славчо Червенков, земеделски производител: Като изтървеш срока 10 януари, който беше преди, няма как да си получиш разрешително след това, ако не си подал молбата. И купища документи, които утежняват и отказват много хора. След това като ти дадат късно разрешителното, късно засяваш - пак щети. Като ти кажат, че ще трябва да прибираш в този 10-дневен срок, а тук вали дъжд, какво правим? Между другото се изисква не свидетелство за съдимост, а документ от следствена служба, че не си следствен - не че не си съден, а че не си следствен.

За 2017 г. Министерството на земеделието е издало едва 9 разрешения за отглеждане на технически коноп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма промяна в цената на дървата за огрев във Варна
Няма промяна в цената на дървата за огрев във Варна
Дарителска кампания за пострадалите в пожара в Кресненско
Дарителска кампания за пострадалите в пожара в Кресненско