НОВИНИ

Технологичното училище „Електронни системи“ към ТУ-София е готово за протести

Причината - настояване на просветното министерство директорът и учителите вече да са подчинени на Регионалното управление по образованието, а не на ректора на Техническия университет. От училището смятат, че промяната ще разруши доказан във времето образователен модел. Според министър Красимир Вълчев статутът не училището няма да се промени и връзките с Техническия университет ще се запазят.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:50, 27.03.2018
Чете се за: 01:02 мин.
Още

При приемането на новия Закон за училищното образование, Технологичното училище е забравено и е оставено без специалния статут, който му се полага, смятат родителите от Обществения съвет. Сега, за да се изпълни законът, се налага директорът и учителите да подпишат трудов договор не с ректора на Техническия университет, а с началника на Регионалното управление по образованието.

Светослав Сотиров, член на Обществения съвет на ТУЕС: На практика се прекъсват всички юридически връзки между училището и Техническия университет, то излиза от структурата на Университета, тъй като няма какво друго да го свързва. По този начин на практика МОН превзема училището и ефектът е моделът на РУО, който е изцяло авторитарен модел.

Родителите са притеснени и от факта, че учениците вече няма да учат по специални планове, няма да използват лабораториите, а преподавателите вече ще получават по- ниски заплати и едва ли ще пожелаят да придобият педагогическа правоспособност.

Светослав Сотиров, член на Обществения съвет на ТУЕС: Представяте ли си академични кадри, доценти, професори трябва да отидат да завършват ПУЦ-а в Пловдив или някъде другаде, за да станат учители в средно училище.
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Училището остава към Техническия университет, няма да бъде прекъсната връзката, няма да се променя преподавателския състав, заявили сме го това, още миналата година говорихме с част от родителите. Разпространената информация е невярна, единственото, което министерството е предприело като действие е покана до директорите да сключат правоотношение с началниците на РУО, това в никакъв случай не променя статута на училището.

Родителите казват, че не вярват на министъра.Затова настояват за промени в Закона в училищното образование, с които да бъде регламентирана дейността на училището.

Светослав Сотиров, член на Обществения съвет на ТУЕС: Готови сме за незабавен протест, ако не бъдем чути от министъра на образованието г-н Вълчев.

Утре родителите ще се срещнат с министъра. Казват, че ако не са доволни от резултата протестът може да започне още в четвъртък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световноизвестният български учен Юлия Кръстева се оказа агент на разузнаването
Световноизвестният български учен Юлия Кръстева се оказа агент на разузнаването
Над 40 от загиналите в пожара в Кемерово са деца
Над 40 от загиналите в пожара в Кемерово са деца