НОВИНИ

Телефонни измамници измъкнали над 30 000 лева за месец в Русенско

Само за месец телефонните измамници са успели да измъкнат 30 хиляди лева от доверчиви пенсионери в Русе. Жалби в полицията през януари са подали 13 души. 90% от жертвите са над 70 години. Те са били измамени по познатите схеми, свързани с искане на пари за лечение на близки, за освобождаване на колетни пратки или капарирана стока.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
07:08, 11.02.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

С всеки изминал ден телефонните измамници стават все по-изобретателни и сменят тактиката си. По най-новата схема – мним представител на енергото да твърди, че има проблем с партидата на тока са ужилени през януари пет души от Русе. Те са подмамени техен роднина да отиде до най-близкия офис, за да подпише договор за смяна на електромера, а през това време на телефона на останалия вкъщи възрастен човек се обаждат, че близкият му е пострадал при инцидент на път за енергото и искат пари за лечението му.

Измамниците често се ориентират дали хората са сами по разлепените некролози по домовете им, разказва Христо Христов , който наскоро загубил съпругата си и споделя, че оттогава не минава и седмица без да го притеснят непознати по телефона.

Христо Христов: Преди три дена ми се обаждаха: „Вуйчо, здравей! – Я си кажи ЕГН-то и ми затвори. Телефонни терористи.

Заради зачестилите измами, хората от село Басарбово и квартал ”Средна кула” казват, че вече не смеят да сложат некролози на починалите си близки по вратите на къщите си, за да не привличат излишно внимание.

Добринка Делиганева: Аз съм си сложила вътре на вратата некролог, навън не съм. Ето и Дорчето и тя вътре си ги е наредила. Продължават възрастни хора да се лъжат. Измислят и нови, и нови приьоми, дето няма да ти мине през ума.

За да предотвратят поне малка част от измамите, полицейските инспектори са разлепили плакати в цялата област със сценариите, по които действа телефонната мафия у нас. Оказва се, че голяма част от престъпленията досега са предотвратени благодарение на банкови служители, защото често жертвите , след като вече са се заблудили, се отправят към банковите клонове, за да изтеглят големи суми пари от личните си сметки.

Само миналата година телефонните измамници са спечелили 250 хиляди лева от доверчиви русенци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Розопроизводители искат облекчени процедури за наемане
Розопроизводители искат облекчени процедури за наемане
Жители на Стрелча излизат на протест ден преди мярката на Иван Евстатиев
Жители на Стрелча излизат на протест ден преди мярката на Иван Евстатиев