НОВИНИ

Темите за тероризма, демокрацията и купуването на гласове влизат в клас

Превенцията на тероризма, военното обучение и кариерно ориентиране влизат в учебния материал. Това предвижда програма за часа на класа, която беше представена днес в Министерството на образованието. От 2020-та година ще има и гражданско образование в 11-ти и 12-ти клас.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:33, 23.08.2016
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Още от първи клас децата ще учат какво трябва да е поведението им при терористична заплаха. След пети клас ще се обсъжда и противодействието на корупцията. Кариерното ориентиране е предвидено за класовете, когато учениците правят избор какво да кандидатстват.В часа на класа от тази година ще има военното обучение в 9-ти и 10 клас.

Диян Стаматов - заметник-министър на образованието и науката: Това е стандарта, който ни казва - ,,ти добър гражданин ли си?" Без да ни дава някаква оценка. Най-голямо отражение намира безопасността на движение по пътищата, защита на населението при бедствия и аварии и оказване на първа помощ. Друга важна тема е свързана с финансовата и правна грамотност на учениците.

По предмета "Гражданско образование" учениците в 11 клас ще се запознаят с понятията легитимност, демокрация, граждански протест, ксенофобия и ще трябва да могат да оценят негативното влияние на корупционните практики в изборния процес като купуването и продаването на гласове. Ще трябва да знаят кои са основните конституционни права на гражданите.

;

Дванадесетокласниците пък ще обсъждат темите, за които така или иначе всички говорим- войната и мира, тероризма, бежанския проблем. Ще се запознаят с устройството и функционирането на европейските институции и ще учат основни икономически понятия, за да са наясно когато започнат работа с договорите, данъците и социалните осигуровки.

Меглена Кунева - министър на образованието и науката: Това, което целим е формиране на хора с ясна ориентация кое е добро, кое зло, кое е правилно, кое е неправилно, как може едновременно да лидираш и едновременно да уважаваш околните, какви са правилата на дебата.

Всички се вълнуват и кога и колко дълги ще бъдат ваканциите. Есенната е от 29 октомври до първи ноември. Коледната започва от Бъдни вечер до 4-ти януари. Зимната е от 4 до 8-ми февруари, а пролетната от 8-ми до 17 април. Няма да се учи в дните на матурите, след изборите и на 25-ти май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще изчезнат ли професиите хлебар и сладкар?
Ще изчезнат ли професиите хлебар и сладкар?
В Мелник има постоянен свещеник
В Мелник има постоянен свещеник