НОВИНИ

Да си спомним за Митко Цонев

Отиде си нашият колега и приятел Димитър Цонев. Напусна ни внезапно, на 56 години, след тежък инсулт, с който се бореше от 14 август във Военно-медицинска академия. Митко Цонев е знакова фигура в историята на Българската национална телевизия. Беше изключителен професионалист - част от едно поколение, което създаваше основите на модерната журналистика в България непосредствено след демократичните промени през 1989-та година. Юрист по образование, журналист по призвание, светла личност и добър човек - така ще го запомним.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
19:15, 23.08.2016
36358
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Още не можем да повярваме, че това се случва. Толкова сме свикнали с фигурата на Митко - винаги с лека усмивка, спокоен, истински, позитивен и уверен в това, което прави...

Дойде в телевизията с конкурс, след работа в "София прес". Яви се на конкурс наравно с още 800 души, въпреки че беше син на звездната говорителка Анахид Тачева и големия актьор Коста Цонев. Вече беше играл в киното и го обичахме заради образа на момчето от "Таралежите се раждат без бодли", което може да си мърда ушите. Началото в БНТ беше с Хачо Бояджиев във "Формула 5", но неслучайно много скоро се прехвърли в новините.

Той ни съобщаваше знакови събития от нашия живот и знаеше каква отговорност е това, особено когато "По света и у нас" се гледаше от 5 милиона зрители, защото друга телевизия на пазара нямаше.

През годините доказа, че е роден новинар, с усет към политическата интрига и драматургията на новинарските емисии. С него в "По света и у нас" винаги беше интересно. Зрителите го харесваха и му вярваха. Вписваше се в духа на времето и неговата нова динамика, свободен език, бърза реакция и ярко присъствие на екрана - качества, които демократичните промени направиха задължителни за телевизионната журналистика. Автор е и на 17 документални филма.

По-късно отиде в голямата политика, стана говорител на правителството на Симеон Сакскобургготски, после корпоративен PR, известно време работеше и в други телевизии, преди отново да се върне в БНТ като водещ на "Още от деня". Талантът му беше еднакъв във всяка работа. Талант и умение да общува с хората. Затова раздялата с него за всички нас, колегите от БНТ е тежка. Той е сред хората, които няма кой да замени. Поклон пред паметта му!


Ще се сбогуваме с Митко Цонев в събота

;

Новинарите разказват: Димитър Цонев

Димитър Цонев в "55 години БНТ"

В "Още от деня" с Димитър Цонев

Симеон Сакскобургготски пред Димитър Цонев – част 1 и част 2

Анахид Тачева и Димитър Цонев на гости на Георги Любенов

Порасналите деца на българското кино

Можете да видите всички предавания на "Още от деня с Димитър Цонев" ТУК


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реконструкцията на булевард „Черни връх“ засега е в срок
Реконструкцията на булевард „Черни връх“ засега е в срок
Димитър Цонев в 55 години БНТ
Димитър Цонев в "55 години БНТ"