НОВИНИ

Тео Ушев с майсторски клас на Международния филмов фестивал в Бургас

Седем пълнометражни и десет късометражни филми участват в четвъртия Международен филмов фестивал в Бургас. Селектираните продукции са от България, Унгария, Турция, Италия, Русия, Сърбия, Португалия и Мексико. Специален гост на фестивала с двудневен отворен майсторски клас е Теодор Ушев, чийто анимационен филм „Сляпата Вайша“ беше номиниран за наградите „Оскар“ през 2017 г.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
09:12, 22.07.2019
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Директорът Емил Ованесов сподели, че замисленият като Черноморски регионален фестивал вече е с нови граници.

Емил Ованесов, директор на фестивала: Решихме, че има още много интересни заглавия, които можем да покажем от цял свят, и самите режисьори на тези продукции търсиха нас.
Виктор Божинов, режисьор: Важно е киното да може да се гледа, важно е фестивалите да бъдат място на различни филми, различни автори, различни подходи.
Му Тунч, режисьор: Много е важно да се провеждат такива фестивали в градове като Бургас, като Истанбул, които не са комерсиализирани като столиците.

За отворения двудневен майсторски клас на световния аниматор Тео Ушев са поканени 50 от повече от 120 желаещи. Пред младите артисти Ушев каза, че всичко зависи от енергията и от желанието им, а след това държавата трябва да ги подпомогне.

Тео Ушев, аниматор: Това е и моят апел към всички политици и хората, които отпускат пари за култура: Моля ви, моля ви, инвестирайте в младите таланти, тези, които излизат от университетите. Те трябва да правят, макар и евтини, макар и с малки субсидии, децата трябва да се развиват и да правят филми. Това е целта и на този майсторски клас сега - да посеем семената, така че да идва младо, нахъсано, арогантно, ако искате, поколение, което да ни каже на всички, че това, което ние правим за нищо не става и да го направят по нов и невиждан досега начин.

Фестивалът ще завърши на 25 юли, а публиката може да гледа 10 документални и 7 пълнометражни филми на сцените на „Охлюва“ и в Културен център „Морско казино“ в Бургас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е новият победител в играта за SPICE MUSIC FESTIVAL
Кой е новият победител в играта за SPICE MUSIC FESTIVAL
Турция и Русия засилват военното партньорство - ще има ли пренареждане в НАТО?
Турция и Русия засилват военното партньорство - ще има ли пренареждане в НАТО?