НОВИНИ

Теснолинейката Септември-Добринище с допълнителни вагони за 3 март

Шест допълнителни вагона към състава на влак „Родопи”, който се движи по маршрута Септември-Добринище ще осигури БДЖ по повод Националния празник 3 март. Влаковата композиция ще пътува с увеличен състав във връзка с инициативата „На 3-ти март: Заедно в теснолинейката”. Събитието се организира за четвърта година по повод отбелязването на Националния празник на България.

bnt avatar logo
от БГНЕС
18:22, 02.03.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
теснолинейката септември добринище допълнителни вагони март

Теснопътният влак ще замине от гара Септември в 8:46 ч. След неговото пристигане в гара Якоруда пътуващите с композицията могат да се включат в шествието до центъра на градчето, където ще могат да се насладят на тържествена програма.

Цената на билета от Септември до Якоруда е 4.60 лв., а на запазеното място 0.50 лв. За деца до 7-годишна възраст служителите на билетните каси ще издават безплатни билети с нулева стойност срещу представяне на документ, удостоверяващ възрастта им.

Теснолинейната линия по маршрута Септември-Добринище е включена в списъка с най-интересните железопътни линии в Европа, публикуван в Пътеводителя за Европейските железопътни разписания, издаден от германските железници (DB). Средната скорост, развивана от теснолинейната композиция по маршрута е 40 км/ч.

Линията преминава през множество живописни кътчета с многобройни тунели и мостове. По трасето се намира гара Аврамово, която е най-високо разположената гара на Балканския полуостров – на 1267 м надморска височина. Железопътната линия е с междурелсие 760 мм и дължина около 125 км, като започва от Горнотракийската низина, преминава през западните Родопи и Аврамовата седловина (разделяща Рила и Родопите) и достига разложкото поле в подножието на Пирин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пробуждане с хоро на Трети март
"Пробуждане с хоро" на Трети март
Започна карнавалът в Рио (СНИМКИ)
Започна карнавалът в Рио (СНИМКИ)