НОВИНИ

Тибетски монах създава мандала за благословия на българите

"Свещена пясъчна мандала" се гради до неделя в музея "Земята и хората". Създава я тибетския монах - Лама Науан. Той е за първи път в България по покана на Елисавета Логинова, която от години разпространява тибетски знания у нас.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
07:18, 25.11.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Както повечето хора от Тибет, 45-годишният Лама Науан, откакто се помни търси отговор на вечния въпрос: "Кои сме ние, какъв е смисълът на живота и смъртта."

На 4000 метра в Хималаите в родното му кралство Мустанг в пределите на Непал, той създава училище-интернат за бедните деца "Голямата доброта", където се грижи за духовното и физическото им израстване. От 15 години обикаля Европа, разпространява духовното знание на Тибет, а доброволци от Швейцария, Италия, Германия, Австрия... един ден може би от България, отиват при децата в Мустанг. Така се гради мост между Изтока и Запада днес.

Лама Науан Куна Биста: За мнозина на Запад мандала е просто рисунка, а тя има дълбоко значение.

Има много видове мандала, пясъчната според будистите ни кара да осъзнаем значението на мига, преходността на живота. Пясъкът, който може да се разпилее на хиляди песъчинки дори при най-малък повей на вятъра и всичко да изчезне. И осъзнаваме колко лесно разрушими са материалните неща, понякога градени с години.

В музея "Земята и хората" тибетският монах започна да гради "Мандала на медицината". Разбрал е, че у нас все повече си пробива път тибетската медицина. И според него ако имаш вяра, ще усетиш силата на тази мандала.

Лама Науан Куна Биста: Хората на Запад са по-развити в някои отношения от нас, хората на Хималаите, но ние развиваме повече вътрешния си свят. Когато се развиваш навън това може да донесе страдание, а когато се развиваш вътре в себе си това ти носи вътрешен мир.

Но тибетският монах приветства навлизането на новите технологии и по техните земи и смята, че те не могат да опорочат тибетската духовност.

Лама Науан Куна Биста: Както казва Буда: "Аз само ви проправям пътя, но как ще вървите по него зависи от самите вас. "

Пясъчната мандала в София ще бъде разпръсната на четвъртия ден и ще изчезне в течаща вода, както повелява ритуалът. Дано при нас да остане посланието й.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почитаме паметта на Свети Климент Охридски
Почитаме паметта на Свети Климент Охридски
Кибератака срещу сайта на Европейската комисия
Кибератака срещу сайта на Европейската комисия