НОВИНИ

Томислав Дончев: Прекратяването на обществените поръчки е борба със задкулисието

Веднъж прекратена една процедура за обществена поръчка, тя наистина е прекратена и се обявява нова. И това е не само борба с корупцията, но и със задкулисието, борба и със съмненията, и това е само началото. Това заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев в предаването "Панорама".

томислав дончев прекратяването обществените поръчки борба задкулисието
bnt avatar logo
от БНТ
21:19, 11.03.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

"Аз приемам, че не особено обичайно това да се прави от политическото ръководство на държавата, това е редно да бъде ангажимент на администрацията. Правим всичко необходимо щафетата да бъде поета от контролните институции и това ще се случи съвсем скоро. Въпросът е ако не на дни, на седмици", каза Дончев.

По думите му, много силен акцент е т. нар. предварителен контрол, защото България има контролна система, която проверява особено обществените поръчки постфактум. "След като е възложено, след като е изпълнено, когато има дефект се налага или глоба за възложителя, като институция, като физическо лице. Акцентът в момента е предварителния контрол или на фаза обявление, или преди процедурата да е обявена. С новия закон обхвата му е разширен. Освен това засилваме т. нар. мониторинг, който трябва да прави Агенцията по обществени поръчки. Всяка процедура, не само тази с еврофинансиране, от тук нататък във всеки момент може да бъде проверена, дори и на ранна фаза, дори на фаза обявяване и да бъдат избегнати грешките в аванс", уточни Томислав Дончев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-високи данъци за жителите на село Рилци
По-високи данъци за жителите на село Рилци
Котка в лагера на Идомени
Котка в лагера на Идомени