НОВИНИ

Томислав Дончев за чумата по животните: Има опити за политическа злоупотреба

В студиото на „Панорама“ вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че с кризи като тази с чумата по дребните преживни животни в Ямболско има опити за политическа злоупетреба. Според него се търси същият сценарий като този през 2013 г.Вицепремиерът призна, че комуникацията между институциите и стопаните на животни е била лоша, но изтъкна, че за казуса се говори вече само в една плоскост.По думите му е добър знак, че има известни неразбирателства в управляващата коалиция, защото така се изключват съмненията за задкулисност.

bnt avatar logo
от БНТ
21:28, 20.07.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Това не е първият случай на зараза по животните, разликата е, че този случай стана сензационен, изтъкна вицепремиерът. Той призна, че е имало комуникационен дефицит в две посоки - от една страна по отношение на стопаните, а от втора - по отношение на цялото общество. Случаят обаче е влязъл в една плоскост - по отношение на животните, което е разбираемо, допълни той. По думите му мярката се прави, за да се опазят останалите животни, а практиката е подобна от от десетилетия.

Томислав Дончев, вицепремиер: Имаме дистанциране на гражданите от институциите. Колкото по-далеч е една институция от тях, толкова по-голям обект на съмнение е тя.
;

Изключително опасен прецедент е когато политиците се намесят в работата на институциите и това може да има опасни последици, заяви Дончев. Той изрази опасения, че след като е създаден такъв прецедент, тази тенденция може да се прехвърли дори към работата на МВР. Казусът с дребните преживни животни в Ямболско е вече политически, допълни той.

Томислав Дончев, вицепремиер: Има опити за политическа злоупотреба с всяка подобна криза. Режисьорите, драматурзите, за актьорите няма да говоря - вероятно търсят историческа аналогия с 2013 г.

В трудна политическа ситуация безспорно трябва да бъдеш адаптивен, но не и пластичен, защото губиш образа и идеите си, но от друга страна е нужна и известна доза гъвкавост - така Томислав Дончев описа „формулата на стабилността“.

;

Би било лош знак, ако в голяма управляваща коалиция като сегашната, да цари мир и спокойствие, защото това би означавало, че решенията се взимат задкулисно, заяви Дончев.

По отношение на казуса с майките на децата с увреждания, в политическия разговор липсва съпричастност и грижа, заяви Томислав Дончев. Или е пределно експертен, или натоварен с гняв, макар че повод за него има, допълни той.

Томислав Дончев, вицепремиер: Неправилно би било да свеждаме разговора до това колко пари би дала държавата. Въпросът не е единствено на социални плащания - не, че там няма какво да се направи.

Той допълни, че трябва да се засегнат и други теми, които засягат децата с увреждания, като това колко е чувствителна системата за здравеопазване към тях, допълни той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испания спаси над 400 мигранти от Северна Африка
Испания спаси над 400 мигранти от Северна Африка
Пострадалият от Новичок англичанин е изписан от болницата
Пострадалият от "Новичок" англичанин е изписан от болницата