НОВИНИ

Трети глобален форум по проблемите на недоносените деца

12 на сто от новородените през последните години българчета са недоносени. В световен мащаб проблемът също се разраства - над 15 милиона са малките бебета родени преждевременно, всяка година. Как да се ограничи проблема и да се подобрят грижите при отглеждането на тези деца обсъждат в София специалисти от цял свят.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
12:23, 02.12.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Нина Николова е майка на дете родено преждевременно. Разказва колко изпитания съпътстват отглеждането на малките бебета.

Нина Николова - Председател на Фондация "Нашите недоносени деца": Ние ходехме непрекъснато на лекари. Почти всяка седмица трябваше да ходим на различни лекари, да проверяваме очите, да ходим на рехабилитации. Непрекъснато сме били под напрежение първите месеци, докато чуем първата дума, докато видим първото прохождане, докато стане един пълноценен гражданин притесненията са много.

Специалисти от 5 контитента обединяват усилията си, за да подобрят лечението на недоносените деца и грижите след изписването им от неoнатологиите.

проф. Мая Кръстева - Председател на Българската асоциация по неонатология: Тук вече се включват още специалисти, за да може да се постигне едно добро качество на живот, защото целта не е единствено да осигурим преживяването им, но и да осигурим едни добри условия за тяхното развитие.

Проблемът не може да бъде ликвидиран напълно, но специалистите търсят нови методи да се намали броят на недоносените деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Началникът на отбраната ген. Константин Попов подаде оставка
Началникът на отбраната ген. Константин Попов подаде оставка
Депутати: Този парламент няма време за промени в Изборния кодекс
Депутати: Този парламент няма време за промени в Изборния кодекс