НОВИНИ

Търговското споразумение ЕС-Канада е до финалната права

За разлика от споразумението за свободна търговия със САЩ, което засега изглежда ще чака новата администрация в САЩ и нови преговори, канадското е до финалната права. Какви ползи обещава официалната информация за него, какви са страховете и как стана заложник на един регион в една страна членка?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:41, 22.10.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Договореност, подходяща за 21 век - казват от Еврокомисията. Ако бъде прието, то ще премахне почти изцяло митническите такси, ще отвори пътя на европейски фирми в инвестициите, услугите и към държавни поръчки в Канада, ще открие рамка за взаимно признаване на квалификациите за инженери, архитекти и други професии, ще пази правата на европейските иноватори и творци, на храните и напитките със защитен произход. Прогнозира се увеличение на двустранната търговия с 20 на сто, икономиката на Евросъюза с 12 милиарда евро годишно, а канадската - с 12 милиарда канадски долара.

Франсоа Оланд, президент на Франция (21 октомври 2016 година): Това споразумение е пример за баланса, който трябва да търсим. Да сме отворени и заедно с това да прилагаме принципи, които позволяват да защитим публичните ни услуги, здравни и екологични стандарти, регистрирания произход.

За разлика от споразумението със САЩ, канадското успя да намери отговор за резервите и безпокойствата на повечето европейските правителства, но в обществото те остават.

Обществените страхове са точно в тази посока - загуба на работни места, на стандартите в екологията, доминация на големия бизнес. Германия, една от страните, където гражданската съпротивата бе особено силна, въпросът стигна до Конституционния съд. В навечерието на решаващата среща на върха в Брюксел тази седмица той се произнесе за СЕТА, но с условия.

Зигмар Габриел, вицепремиер и министър на икономиката на Германия (13 октомври 2016 година): Много се радвам, че направихме първа голяма крачка, ако не можем да се договорим с Канада, ще изпратим труден сигнал към света.

Препъни камъкът обаче се оказа парламентът на Валония. Споразумението с Канада е смесено, тоест трябва да бъде одобрено и от националните и регионални парламенти в Евросъюза. Еврокомисията промени статута му през юли, заради критики от политици в Австрия, Германия и Франция, Мотивите са както предизизборни, така и повишената чувствителност на тема диктат от Брюксел след британския референдум за напускане на съюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спешни преговори за спасяване на СЕТА
Спешни преговори за спасяване на СЕТА
Дегизирани като клоуни нападатели се опитаха да оберат мъж в Берлин
Дегизирани като клоуни нападатели се опитаха да оберат мъж в Берлин