НОВИНИ

Три години от взрива в Горни Лом

Три години след взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, където загинаха 15 души, делото още продължава. Предприятието се готви да заработи отново, но с друг собственик "Миджур Мениджмънт Кънстракшън". В завода все още са на съхранение останалите от предишния необезвредени боеприпаси. Заради тях страховете на хората от нов инцидент остават. Остава и болката на хората, които загубиха приятели и близки.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова, БНР-Видин
08:45, 01.10.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Дни преди инцидента Иван напуснал работа. Но при взрива загубил приятеля си Михаил.

Иван Милков „Същата смяна, в която е гръмнала, в тая смяна съм работил и аз."

Три години след експлозията, в завода все още са на съхранение необезвредените притивопехотни мини. Хора в Горни Лом не знаят какъв е рискът за тях самите, а от общината очакват някой да им отговори.

жителка на Горни Лом: „То като гръмне още един път и няма да остане нищо. Как да няма опасения?"

Заради опасенията, кметът на общината писал до министъра на вътрешните работи и министъра на отбраната. Отговорите според него обаче, са препоръчителни.

Ваньо Костин, кмет на община Чупрене: „Конкретни дати, конкретен ангажимент няма. Никъде дословно не се цитира и не се разбира дали действително има опасност за хората в Горни Лом, или не."

В завода следите от взрива вече се заличават.

Иво Иванов, управител на „Миджур Манеджмънт Кънстракшън": „Намерението ни е да изградим мощности за съвсем ново производство. Разграничаваме се от това, което е било до сега. Намерението ни е да създадем близо 200 работни места през следващите две години."

През ноември Окръжният съд във Видин ще продължи с разпитите на свидетели за взрива през 2014 година. Обвиняемите за инцидента са четирима.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минималната пенсия се увеличава от днес с 20 лева
Минималната пенсия се увеличава от днес с 20 лева
НОИ извършва консултации за пенсионери
НОИ извършва консултации за пенсионери