НОВИНИ

Благотворителен крос събра десетки в Пловдив в подкрепа на каузата "Спри рака"

Десетки пловдивчани и гости на града изразиха своята подкрепа към страдащите от злокачествени заболявания на кръвта, като се включиха в благотворителния крос "Спри рака". За втора поредна година хора от различни възрасти споделиха своята кауза, помислиха за своите близки и приятели, направиха нещо полезно за себе си, като пробягаха разстоянието около гребния канал. БНТ 2 също подкрепи благотворителната инициатива, като излъчи на живо кроса.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив М. Хубинова, Г. Паскова
20:33, 30.09.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Спорт, движение, много положителни емоции. Днес на Гребната база имаше всичко. Всички, които дойдоха днес тук, се обединиха от една кауза. Това е и целта на сдружение "Спри рака". Те искат да ни накарат да се движим повече, за да бъдем здрави.

И тази година, въпреки дъжда и ниските температури, десетки хора изразиха своята съпричастност и готовност за помощ.

Катерина Русева - участник от Лондон:
"Искам да подкрепя приятелката си, майка ѝ и каузата като цяло."
Тони Кючукова - участник от Лондон:
"Когато някой е диагностициран с такава болест, е много тежко и не е необходимо да се създава допълнително напрежение. Въпросът е да има положителна енергия и атмосферата, която виждам в чужбина около болните, е по-лека, по-позитивна и с много подкрепа."
Лили Георгиева - европейски вицешампион по лека атлетика:
"Правя го за поредна година, за втора. Мисля, че това е един начин да помогна на хора в нужда."

Подкрепящата терапия по време на лечението, консултациите с психолог и приятелската среда са особено важни за благоприятния изход от болестта. Майката на Тони е диагностицирана с най-тежката диагноза преди години, но сега е напълно здрава.

Тони Кючукова:
"Има много голям риск хората с диагноза рак и тежки заболявания да се изолират, което не помага по никакъв начин на лечението. Въпросът е да се интегрират, да им се помага, семействата да ги насърчават да не се изолират далеч от хора, който могат да им помогнат."
Росица Касабова – организатор:
"Тази кауза е кауза, бих казала за надежда, за живот, за увереност, че можем да се справим с тежките онкологични заболявания."

А постиженията на медицината през последните 15 години подобряват значително качеството на живот. У нас обаче лечението все още остава доста скъпо за болните.

Проф. Стефан Горанов – клиника по клинична хематология на УМБАЛ "Свети Георги":
"Разполагаме с лекарства, които са в състояние да дадат много траен и много дълбок отговор, т.е. една пълна ремисия и то на молекулярно ниво."

Все още у нас е недостатъчен броят на доброволните донори на стволови клетки. Едва 1900 са вписани в общия регистър, при над 7 милиона за страна като Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна юбилейният 35-и фестивал „Златна роза“
Започна юбилейният 35-и фестивал „Златна роза“
Движение България на гражданите избра Димитър Делчев за председател
Движение България на гражданите избра Димитър Делчев за председател