НОВИНИ

Има ли нарушение на дейностите в природен парк „Странджа“?

Наводнение застрашава бургаското село Кости, съобщи за „По света и у нас“ кметът на селото Антон Ангелов - там дъждовете продължават. Причина за опасността от наводнение е промененото корито на река Велека от добивът на инертни материали. Залети са огромни площи земеделски земи. Преди дни наш екип участва в поредната проверка на Дирекцията на парк Странджа за дейността на баластиерната.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
20:20, 30.09.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Повече от 15 години дирекцията на Природен парк „Странджа“ проверява сигналите за незаконно изземване на баластра от коритото на река Велека. Но добивът не спира, казват хората от село Кости. Особено през пролетта, когато по крайбрежието масово се строи. Проверки много ,констатирани нарушения, но резултат няма. Остават само разрушения - на природата - местообитанията , по коритото на Велека, както и на пътя ремонтиран с евросредста преди година.

Антон Ангелов, кмет на село Кости: Този път е основно и единственият свързващ село Кости с всички останали населени места, а това са доста тежки камиони, които рушат пътя абсолютно, без абсолютно нямам думи да го обясня , до каква степен е стигнал пътя в момента.

В момента на проверката баластиерната не работи, техниката е спряна. Единствено индикацията на охранителните камери показва, че площадката е под постоянно наблюдение. За служителите на парк Странджа това е поредното констатиране на нарушения.

Иван Камбуров, главен експерт „Биологично разнообразие към ПП „Странджа“: Открихме депо за депониране на речен баласт, чакъл с размери, които са превишаващи. Размерите, които знаехме от предишни проверки.

Това е доказателство, че баластиерната работи, въпреки санкциите наложени от Басейнова дирекция Варна. В писмено становище от там уведомиха екипът ни че през август ТМСИ-Кости, собственост на „Технометалстрой - комплект" ЕООД извършвало незаконно водовземане с цел промиване на инертен материал на производствената си площадка. Издадени са са предписания. Проверен и 10 км. участък от реката като е установена нарушена проводимост и бентови, които създават реална опасност от наводнения, които впрочем към днешна дата са факт. И тъй като извършителят не е открит, е издадено предписание на областния управител на Бургас, а преписката е изпратена до Районна прокуратура Царево. От Парк Странджа са категорични:

Иван Камбуров, главен експерт „Биологично разнообразие към ПП „Странджа“: Извършването на такъв тип дейност, която има характер на промишлена дейност е несъвместима с режима на парка.

Решението обаче ще е на прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Движение България на гражданите избра Димитър Делчев за председател
Движение България на гражданите избра Димитър Делчев за председател
Доброволци засадиха 2000 фиданки край село Клисура
Доброволци засадиха 2000 фиданки край село Клисура