НОВИНИ

Пети панаир на занаятите в Перник

Над 20 майстори от България и Сърбия се включиха в днешния панаир на занаятите в Перник. Събитието се провежда вече 6-та година в миньорския град като част от програма за трансгранично сътрудничество между двете страни. Така занятчиите от пограничните райони отново имаха възможност да покажат своите ръчно изработени изделия, а гостите на изложението - да видят отблизо как се създават.

bnt avatar logo
от Яна Тодорова
19:30, 30.09.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Днес централният площад на Перник събра на едно място майстори на бродерия и плетива, дърворезба и стъклопис, както и на кожени и глинени изделия. Занаятчиите от Сърбия и България идват от градове, близо до границата между двете държави, за да покажат, че са съхранили уменията, завещани им от техните баби и дядовци.

Радмила Вучкович е от Куршумлия, Сърбия. Тя участва на изложението със своите плетива. Умението да плете наследява от майка си, но за съжаление признава, че няма на кого да го предаде.

Радмила Вучкович, майстор на плетива от Сърбия: Не се интересуват децата от това. Много слабо се вълнуват от плетене младите.

Дърворезбарят Румен Димитров от Перник пък „краде“ своя занаят от баща си, но традицията в изработката на неговите произведения е много по-стара. Румен вае от дърво най-често символи, които са част от празнични обреди и ритуали.

Румен Димитров, майстор по дърворезба от Перник: Едната са хлебните печати на престолните кръстове като християнско изкуство - една традиция, свързана с Гърция, Македония, Сърбия, България до Румъния стигат хлебните печати. Другата тема е типично пернишката - маските за Сурва.

Тайната на майсторлъка му се крие в постоянството.

Румен Димитров, майстор по дърворезба от Перник: От 30 години се занимавам с това, пиша си домашните редовно, работя много и може би ставам по-добър.

Гостите на панаира имаха възможност не само да видят в завършен вид красивите изделия като тези на Румен и Радмила, но и да наблюдават отблизо как се създават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо се променя вкусът на млечните продукти
Защо се променя вкусът на млечните продукти
Белгийският скандал „Богатите срещат красивите“
Белгийският скандал „Богатите срещат красивите“