Все повече хора се ориентират към биохраните. Все повече производители предпочитат да се насочат към чистото производство на плодове и зеленчуци, без да използват препарати за химическа защита и изкуствени торове. Как обаче потребителят може да е сигурен, че предлаганата продукция е био, вижте в репортажa.
This is a modal window.
Има три основни начина потребителят на биопродукти да се убеди, че наистина си купува биологични плодове и зеленчуци. Единият е да се поинтересува дали производителят има сертификат, че произвежда екологично чист продукт.
Д-р Донка Атанасова, биопроизводител:
"Това е единият начин, който за съжаление има доста недостатъци в последно време, и с намаления контрол на тези сертифициращи организации и с други възможности – производителят, който не е убеден, че трябва да се произвежда по този начин, а го прави само заради сертификата, да прилага техники, които не са изцяло биологични."
Другият начин е да се задели по-голяма сума, да се купят различни продукти и да се сравнява вкуса им независимо че цената на биологичните продукти е по-висока, защото производството им предполага по-малко площ, повече ръчен труд и по-малко количество продукция.
Д-р Донка Атанасова, биопроизводител:
"Да сравним с това, което сме купували до момента, конвенционалното и да видим вкусово дали ни задоволява, да видим дали се чувстваме по-добре, когато консумираме в по-дълъг период от време такъв тип продукти."
Според Донка Атанасова обаче най-лесният начин да се разбере дали зеленчуците и плодовете са био, е клиентът да проучи производителя, от когото си купува. Сам да се поинтересува как и къде са произведени продуктите.