НОВИНИ

Как да познаем дали продуктите, които се предлагат, са екологично произведени

Все повече хора се ориентират към биохраните. Все повече производители предпочитат да се насочат към чистото производство на плодове и зеленчуци, без да използват препарати за химическа защита и изкуствени торове. Как обаче потребителят може да е сигурен, че предлаганата продукция е био, вижте в репортажa.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Мартин Николов
19:00, 30.09.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Има три основни начина потребителят на биопродукти да се убеди, че наистина си купува биологични плодове и зеленчуци. Единият е да се поинтересува дали производителят има сертификат, че произвежда екологично чист продукт.

Д-р Донка Атанасова, биопроизводител:
"Това е единият начин, който за съжаление има доста недостатъци в последно време, и с намаления контрол на тези сертифициращи организации и с други възможности – производителят, който не е убеден, че трябва да се произвежда по този начин, а го прави само заради сертификата, да прилага техники, които не са изцяло биологични."

Другият начин е да се задели по-голяма сума, да се купят различни продукти и да се сравнява вкуса им независимо че цената на биологичните продукти е по-висока, защото производството им предполага по-малко площ, повече ръчен труд и по-малко количество продукция.

Д-р Донка Атанасова, биопроизводител:
"Да сравним с това, което сме купували до момента, конвенционалното и да видим вкусово дали ни задоволява, да видим дали се чувстваме по-добре, когато консумираме в по-дълъг период от време такъв тип продукти."

Според Донка Атанасова обаче най-лесният начин да се разбере дали зеленчуците и плодовете са био, е клиентът да проучи производителя, от когото си купува. Сам да се поинтересува как и къде са произведени продуктите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балет Арабеск празнува тази вечер 50-годишен юбилей
Балет Арабеск празнува тази вечер 50-годишен юбилей
Здравният министър на САЩ подаде оставка заради скандал със скъпи пътувания
Здравният министър на САЩ подаде оставка заради скандал със скъпи пътувания