НОВИНИ

Доброволци засадиха 2000 фиданки край село Клисура

Доброволци засадиха 2000 млади дръвчета в месността Гьола, край село Клисура. Засаждането има за цел да увеличи горския фонд в страната е в рамките на кампанията „Моят зелен град“ с подкрепата на „Държавно горско стопанство София“.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
20:16, 30.09.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Горският масив, над който се трудиха доброволците, е с площ от 4 декара. На него е имало борова гора, нападната от корояд.

Цветан Динев, зам.-директор на „Държавно горско стопанство София“: Дърветата бяха изсъхнали. Ние ги отстранихме. И сега благодарение на инициативата „Моят зелен град“ ще ги засадим отново. Само, че ще подменим дървесният вид, няма да e иглолистен, който се напада в момента, ами ще са широколистни дървета.

Новите насаждения ще бъдат от акация и зимен дъб, разпределени по 500 корена на декар - общо 2000 дръвчета. Видовете са местни за Люлин планина, което ще се ще се отрази благоприятно и на птиците в района. Професионални лесовъди дадоха съвети на доброволциште, за да може всички фиданки да се прихванат. В засаждането се включи и екипът на БНТ2.

След като сме изкопали дупка и сме разрохкали пръстта с това сечиво, наречено „Меч на Колесов“, правим една цепнатина. в която ще сложим младото дръвче.

След това почвата се притиска внимателно към корените. Напролет младата гора трябва да се разлисти, а до 10 години се очаква фиданките да станат високи около два метра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли нарушение на дейностите в природен парк „Странджа“?
Има ли нарушение на дейностите в природен парк „Странджа“?
По-малко грозде и вино тази година в Югозападна България заради сушата
По-малко грозде и вино тази година в Югозападна България заради сушата