НОВИНИ

Трима шерпи издирват Боян Петров на връх Шиша Пангма

Трима шерпи вече са тръгнали по следите на Боян Петров към връх Шиша Пангма в Хималаите, въпреки че времето продължава да бъде лошо. Алпинистът е в неизвестност от 3 май.

Айше Сали
от Айше Сали
11:26, 08.05.2018 (обновена)
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Информацията за липсата на връзка с него е подадена от Тибетската алпинистка асоциация. Боян Петров е забелязан последно на 29 април. Той направи опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма, но заради рязко влошаване на времето следите му се губят.

Боян Петров участва в тази експедиция с още 10 души от други националности.

;

Лагер 1 или Лагер 2. В тези подслони на Шиша Пангма се крие надеждата за добри новини за Боян Петров. След вестта за изчезването на алпиниста шерпите вече го търсят в планината. Информацията остава непроменена, а опитите да се свържем с членове на експедицията по сателитния телефон - безуспешни. Реалистичната прогноза е за резултат в края на деня или утре.

Към този момент заради силния вятър в спасителната операция не може да включи хеликоптер. В очакването остават надеждата и догадките.

Радослава Ненова, съпруга: Очаква се утре от Китай да дойдат алпинисти, които също ще се включат в по-обстойното издирване. Ясно е, че каквото и да се случва, нагоре той бедства.

Петър Атанасов, алпинист: Може би е стигнал до върха и някъде е успял да намери подслон.
Запрян Хорозов, алпинист: Трябва да се окопае в снега, да си направи ледена пещера и там да се скрие.
Дойчин Василев, аплинист: Не очаквам от него да се окопае и да чака, ако е в състояние да се движи и да чака да отмине някоя буря, която не знае кога да свръши и тогава да тръгне да се спасява. Дори и в буря трябва да си е осигурил пътя за връщане. Това е основно правило.
Деян Петков, помощник в експедицията: Дори и да сметне, че има трудности, той би се върнал. Финалът е много особен.

Добра физическа подготовка и силна воля. Според планинарите Боян Петров може да се справи със ситуацията въпреки, че е болен от диабет. В момента всичко зависи от здравословното му състояние, а всеки час на хиляди километри надморска височина е решаващ.

Все ми се струва, макар че мина доста време, това момче да оцелее, независимо дали се е качил на върха и да се върне жив и здрав в България. Все пак доста върхове качи, а това не е малко за една малка България.

Той не го прави за първи път и друг път се е връщал от върха. Дори повечето от изкачванията му са при втори или трети опит.

Радослава Ненова, съпруга: Ако никой не вярва в щастливия край, просто никой няма да тръгне да се занимава. Когато има надежда, че там има жив човек, доста по-мотивирани стават и се задействат.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
21 филма влизат в надпреварата за Златна палма в Кан
21 филма влизат в надпреварата за "Златна палма" в Кан
Спецсъдът гледа мерките на задържаните служители от ДАИ - Благоевград
Спецсъдът гледа мерките на задържаните служители от ДАИ - Благоевград