НОВИНИ

Тристранният съвет обсъди нов модел в правилата за ТЕЛК

Всеки със съмнителна инвалидна оценка от ТЕЛК ще минава на преглед пред Националната експертна лекарска комисия, за да се сложи край на фалшивите експертизи. Това са част от промените, обсъдени от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Предлага се още, при оценка на степента на увреждане, база да е най-тежкото, а от съпътстващите заболявания да се прибавят още 20% .

Николай Минков
от Николай Минков
15:53, 17.07.2018
Чете се за: 00:25 мин.
У нас

Само КНСБ и Конфедерацията на работодателите подкрепиха проекта, докато от "Подкрепа" и останалите работодателски организации изразиха резерви с мотива, че има опасност да се накърнят правата на хората с увреждания, а в същото време няма действащ механизъм срещу злоупотребата с инвалидните помощи.

От Здравното министерство увериха, че новият модел ще бъде тестван в следващите 6 месеца и ако даде дефект, ще се направят нужните корекции.

Заседанието на Тристранката днес започна със скандал. Омбудсманът Мая Манолова не беше допусната да представи законопроекта за промяна в Кодекса за социалното осигуравяне, който дава възможност на съкратени 82-ма миньори от рудник Бобов дол да се пенсионират без навършени години и стаж.

Мотивът на председалестващия съвета вицепремиер Валери Сименов беше, че Манолова не е поканена по установения от закона ред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Разкажи ми Париж“от 9 до 27 юли в София
„Разкажи ми Париж“от 9 до 27 юли в София
14 души починаха заради жегите в Япония
14 души починаха заради жегите в Япония