НОВИНИ

Търсач на съкровища откри ценни портрети в Полша

Известният полски търсач на съкровища Пьотр Копер попадна на ценна находка. В Югозападна Полша той се натъкна на 24 стенни портрета от Ренесанса.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:40, 25.03.2019
Чете се за: 00:33 мин.
Още

Откритието на стенните рисунки било случайно. Пьотр Копер помагал за реставрацията на замък в полския град Струга, когато се натъкнал на портретите. Предполага се, че те са създадени през 16 век.

Пьотр Копер: Когато започнахме да махаме мазилката, пред нас се разкри това, което виждате сега.

Досега са открити 24 портрета. Те са разположени на площ от 50 квадрата в балната зала на двореца. Според Копер на единия портрет е изобразен Фердинанд I Хабсбург - владетел на формираната през ранното Средновековие Свещена Римска империя.

Според собственика на замъка предстоят още ценни открития. Екип от реставратори се е заел да проучва площ от 150 квадратни метра.

Преди години Копер се прочу с твърдението си, че е открил митичния нацистки влак, пълен със злато. Според легендите, когато бягали от Червената армия нацистите заровили ценната влакова композиция в Южна Полша.

Копер твърдеше, че с радар е успял да открие точното място. В района бяха изпратени различни експедиции, но влакът не беше открит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два руски самолета са кацнали във Венецуела
Два руски самолета са кацнали във Венецуела
​Фондация Искам бебе става на 12 години
​Фондация "Искам бебе" става на 12 години