НОВИНИ

БСП иска спиране на обществената поръчка за изграждане на центрове за мигранти

БСП и управляващите влязоха в задочен спор на тема мигранти. От ляво поискаха прекратяване на обществената поръчка за изграждане на временни кризисни центрове за мигранти в Любимец, Елхово и Малко Търново и заявиха, че ще подкрепят протестите. Заместник-вътрешният министър Красимир Ципов призова левицата да не се заиграва предизборно със страховете на хората. И обясни, че площадките ще бъдат пуснати само при сериозен мигрантски натиск.

Надежда Василева
от Надежда Василева Альоша Шаламанов
19:32, 24.03.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

От ляво се обявиха против изграждането на подобни центрове тихомълком, без да бъдат информирани хората и то в ситуация на нулев миграционен натиск.

Кристиан Вигенин - БСП: Искаме достатъчно открито правителството да каже дали се касае просто за усвояване на средства или за подготовка за реално настаняване на бежанци, които ще бъдат връщани от Германия основно, а може би и от други страни-членки на ЕС.

От МВР отговориха, че няма да има заселване на територии с бежанци, а площадки за временни кризисни центрове на охраняеми обекти, до които няма свободен достъп.

Красимир Ципов - зам.-министър на вътрешните работи: Спрете с това да предизвикате страх у хората. Това са чисто и просто спекулации и манипулации във връзка с предстоящите избори.

На територията на вашите населени места няма да се строят бежански лагери и това трябва да стане ясно на всички вас. Трябва да сте спокойни.

Кристиан Вигенин - БСП: Опасяваме се, че наличието на такъв капацитет може допълнително да стимулира връщането на мигранти и това противоречи изцяло на българския национален интерес.

Според МВР това, че сега няма миграционен натиск не означава, че България не трябва да има готовност с такива центрове.

Красимир Ципов - зам.-министър на вътрешните работи: И ако не се реализира тази поръчка, те ще приемат ли на "Позитано" 20 да бъдат извършвани процедури, в които да се снема самоличността и да се проверяват документите на незаконно влезлите на територията на България мигранти.

Ципов посочи също, че споразумението за проекта е сключено по време на служебния кабинет, съставен от президента Румен Радев. Както и че Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ в момента проверява процедура за доставка на 290 високопроходими автомобила, приключена от същия кабинет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Воислав Шешел запали флаговете на ЕС, САЩ и НАТО в центъра на Белград
Воислав Шешел запали флаговете на ЕС, САЩ и НАТО в центъра на Белград
Външните министерства на България и Япония с Меморандум за сътрудничество
Външните министерства на България и Япония с Меморандум за сътрудничество