НОВИНИ

Имотният скандал във властта: Цачева не вижда нарушения, БСП иска оставки

Правосъдният министър в оставка Цецка Цачева каза в интервю за БНТ, че ще реши дали да остане в политиката, след като станат ясни резултатите от проверките за купения от нея апартамент. Ден, след като се оттегли от поста, Цачева отново заяви, че според нея няма нарушения при сделката. От БСП пък поискаха не само оставката, но и излизането от политиката на Цветан Цветанов - също заради имотния скандал. Още детайли от днешното развитие на темата вижте от репортера ни Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:14, 24.03.2019
Чете се за: 01:59 мин.
У нас

Правосъдният министър в оставка си тръгва от властта с усещане за свършената работа и в министерството, и преди това в парламента.

Цецка Цачева - министър на правосъдието в оставка: Аз съм спокойна, съвестта ми е чиста.

Цачева била готова да подаде оставката си още в четвъртък, след като името й беше замесено в скандала с апартаментите. И днес тя отрече оттеглянето й да е поискано от премиера.

Цецка Цачева - министър на правосъдието в оставка: В интерес и на ГЕРБ, и на правителството е този акт, който аз извърших. Аз съм направила всичко възможно, което зависи от мен, за да облекча товара на партията, на премиера, на лидера, на правителството за тези избори. Давам си сметка, че ситуацията се развива и в предизборна кампания, ще направя всичко възможно те да не се отразят на кампанията на ГЕРБ и на нейната победа.

Цачева каза още, че не е знаела, че няколко представители да ГЕРБ са си купили жилища от една и съща фирма.

Цецка Цачева - министър на правосъдието в оставка: Тогава щях да мисля по друг начин, въпреки че не виждам какво лошо има в това. Има строителна фирма, договаряме се.
- Презумпцията е, че ГЕРБ облагодетелства по някакъв начин фирмата, която сега се отплаща с евтини апартаменти?
- Категорично мога да заявя, че нямам никакви взаимовръзки с фирмата! Аз съм убедена и сигурна като юрист, че сделката ми е спрямо законите на страната. Заменени са всички имоти, с които съм влезнала във властта срещу този имот. Нека органите да кажат равностойни ли са цените и за какво става реч, както и работя 10 години, за тези 10 години някакви спестявания имам.
- Какво според вас ще стане с другия имот на г-н Цветан Цветанов?
- Не ме вкарвайте в схеми за мои разсъждения, аз съм тук в лично качество.

Цачева предстои да вземе решение заедно със семейството си какво ще прави оттук нататък и дали ще остане в политиката.

Цецка Цачева - министър на правосъдието в оставка: Нека да изчакаме да се развият събитията, да излезнат резултатите от проверките, достатъчно има време да мисля какво ще правя напред. В крайна сметка аз съм човек с професия, никой не може да ми отнеме онова, което знам и мога, така че животът продължава.

А за това кой ще я наследи на поста, правосъдният министър в оставка посочи, че решението ще вземе премиерът.

;

В своя официална реакция опозицията от "Позитано"20 настоява Цветан Цветанов не само да подаде оставка, но и да се оттегли от политиката. Според БСП, премиерът Борисов се вълнува повече откъде идват атаките срещу ГЕРБ, а не какви са измеренията на корупцията в партията. От левицата подчертаха, че проблемът е и в лобистките закони.

Елена Йончева, говорител на ПГ на "БСП за България": Ние настояваме не само за оставките и на Цветан Цветанов, но и за неговото напускане на българската политика. Проблемът с апартаментите на властта не е само в закупени апартаменти с цени няколко пъти по-ниски от пазарните. Проблемът е, че ГЕРБ е вкарал лобистки закон през януари 2017 г., в резултат на който една фирма вместо да построи 8-етажен блок, построява 35-етажен блок. Г-н Борисов би трябвало да е наясно, че неговото управление е затънало в корупция.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред БНР, че Цецка Цачева е важна за партията, но ситуацията предполага да вземе такова решение за оставка. Според него, скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация.

Той смята също, че е редно Цветан Цветанов да даде повече информация за отношенията си с фирмата. И дори най-стабилната парламентарна конфигурация не би могла да спаси правителство, по отношение на което доверието е изчерпано.

Дончев е убеден, че решението ще е такова, че не само да възстанови, но и защо не да повиши доверието.

Очакваме кулминацията на тази сага в средата на следващата седмица, когато Цветан Цветанов ще се завърне от САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли заговор за смяна на Тереза Мей срещу сделка за Брекзит?
Има ли заговор за смяна на Тереза Мей срещу сделка за Брекзит?
Очакват се изводите от доклада за руска намеса на изборите в САЩ
Очакват се изводите от доклада за руска намеса на изборите в САЩ