НОВИНИ

Трябва ли да се чества раждането на Карл Маркс?

В Германия настъпи кулминацията на честванията на 200 годишнината от раждането на Карл Маркс - в родния му град Трир беше официално открита негова статуя. Два века след раждането на Карл Маркс той продължава да вдъхновява и да провокира, да разделя и събира.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:29, 05.05.2018
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Статуя висока 4 метра и половина, тежка 2 тона и половина, се извисява на площад в Трир - подарък от Китай. Дори в бронзова обвивка Карл Маркс продължава да разбунва духовете.

Волфрам Либе - кмет на Трир: В Германия отново и отново сме изправени пред една и съща ситуация с трудни и сложни исторически личности - искаме да ги скрием. Ето защо издигането на тази статуя е напълно съзнателен акт.

Днес се проведоха две демонстрации - за и против Карл Маркс, а по време на речите на официалната церемония по откриване на статуята се чуваха освирквания.

;

Едва ли има друга историческа личност, която да може да вдъхнови за речи двама диаметрално противоположни световни лидери като председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер - символ на демокрацията и капитализма, и Си Дзинпин - водачът на комунистически Китай. Също толкова разделени са и обикновените хора.

Райнер Михел: Това е историческо събитие. Не е нужно да споделям идеологията му, но не ме притеснява, че издигаме негова статуя.
Петра Рауш: Който иска може да дойде да я види, другите не е нужно да идват, щом не искат.

Буржоазията не само изкова оръжието, което ѝ носи смърт; тя създаде и хората, които ще насочат срещу нея - пролетариите - думи, написани от Карл Маркс и Фридрих Енгелс в Манифест на комунистическата партия от 1848-ма година.

;

И макар сега капитализмът да е все така жив, преди 160 години, когато все още крушките дори не са изобретени, Карл Маркс малко или много описва светът, в който сега живеем. Предрича, че хората ще бъдат заменени от роботи.

Заедно с Енгелс пророчески описват как работи глобализацията в наши дни. Много политически движения го поставят в основата на идеологията си, считан е за основополжник на комунизма.

Истината е, че той повече критикува капитализма, отколкото да казва как на практика изглежда комунизмът. Негово е мотото „От всеки според способностите, на всеки според потребностите.“

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Броят на доброволците у нас се увеличава
Броят на доброволците у нас се увеличава
Румен Радев удостои 11 военнослужещи с висше офицерско звание
Румен Радев удостои 11 военнослужещи с висше офицерско звание