НОВИНИ

Румен Радев удостои 11 военнослужещи с висше офицерско звание

В навечерието на Деня на храбростта държавният глава и върховен главнокомандващ Румен Радев удостои 11 военнослужещи с висше офицерско звание.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
19:22, 05.05.2018
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Сред тях беше и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, който получи пагоните на генерал. Президентът подчерта, че връчва тези звания като израз на признателност и висока оценка на професионалните постижения и лични качества на отличените.

Румен Радев - президент на Република България: Българският народ очаква сигурност в един все по-тревожен свят.Нашите съюзници от НАТО и ЕС очакват не декларирани , а реални способности и съвместимост. Като президент и върховен главнокомандващ очаквам от вас да се ръководите изцяло от интересите на народа и да отстоявате офицерската си чест.
генерал Андрей Боцев - началник на отбраната: Обещавам с достойнство и чест да защитаваме авторитета на Българска армия.
;

Кого удостои президентът с офицерско звание?

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът удостои генерал-лейтенант Андрей Боцев с висше офицерско звание „генерал“, информира пресцентърът на държавния глава.

Президентът освободи генерал-майор Димитър Илиев от длъжността заместник-командир на Корпус за бързо развръщане на НАТО в Солун, Република Гърция и го назначи на длъжността заместник-началник на отбраната. Държавният глава удостои Димитър Илиев с висше офицерско звание „генерал-лейтенант“.

Досегашният командир на 3-та авиационна база бригаден генерал Иван Лалов пое длъжността заместник-командващ на Съвместното командване на силите. На церемонията той беше удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“.

С друг свой указ държавният глава освободи бригаден генерал Иван Ортомаров от длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка“ на Министерството на отбраната, назначи го на длъжността заместник-командир на Корпус за бързо развръщане на НАТО в Солун, Република Гърция и го удостои с висше офицерско звание „генерал-майор“.

;

Президентът назначи полковник Васил Лазаров на длъжността съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, като го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

Румен Радев назначи полковник Пламен Ангелов на длъжността директор на служба „Военна информация“, като го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

С указ на държавния глава полковник Маргарит Михайлов е назначен на длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка“ на Министерството на отбраната. В Гербова зала той беше удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

;

Държавният глава удостои полковник Митко Григоров с висше офицерско звание „бригаден генерал“ и назначи капитан I ранг Георги Пенев на длъжността заместник-командир на Военноморските сили, като го удостои с висше офицерско звание „флотилен адмирал“. С друг свой указ Румен Радев назначи полковник Димитър Петров на длъжността командир на 3-та авиационна база и го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

В Гербова зала на „Дондуков“2 държавният глава удостои и полковник Веселин Стоев – административен ръководител – военно-апелативен прокурор на Военно-апелативната прокуратура с висше офицерско звание „бригаден генерал“.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трябва ли да се чества раждането на Карл Маркс?
Трябва ли да се чества раждането на Карл Маркс?
Във Франция протестираха срещу трудовата реформа на Макрон
Във Франция протестираха срещу трудовата реформа на Макрон