НОВИНИ

Историите на 2015: За реликвите и страстите в обществото, които те разпалват

В ничия земя на Балканите тази година възникнаха нови минидържави. Една от тях, Онгъла, е основана от българин. Друг наш сънародник създаде Нова Атлантида на остров в Тихия океан.Завладяването на нови територии също е демонстрация на родолюбие. Черта на балканския ни характер е непрекъснато да доказваме с историята си, че сме по-велики от съседите. За реликвите, които разбуниха обществените страсти – вижте репортажа на Мария Чернева.Това е една от историите на "По света и у нас" от 2015 година.

Мария Чернева
от Мария Чернева
15:40, 03.01.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Може да минат за върховно постижение на ПР-а - ама не са. Обаче им се получи страхотно. Рядко събития от археологията и историята могат да превземат така медиите и да разбълбукат със седмици социалните мрежи.

Станаха хит. Само дето от светещите очи на Самуил комерсиален продукт не можаха да измислят. Но виж - от живата вода в свещения кладенец в Плиска веднага се произведоха 10 хиляди флакончета за продан. Не разбрахме на каква цена – разумно забраниха продажбата им, някои бяха започнали да я пият.

Но бълбукането си остана. Жива ли е водата от кладенеца в Плиска, или не? Жива е със сигурност-нитратите там са в повече, но не чак толкова, че да убият неприятните торови бактери, според изследването на ХЕИ. Но за поръсване е идеална.

И очите на Самуил - да светят ли в тъмното или не, по-ярко или приглушено? Поне се случи нещо невиждано – непрекъсната тълпа от хора пред паметника дошли за селфи.

Обаче сме си съвсем наред. Слава богу не се намери кой да спори дали кладенеца в Плиска е свещен а личността на Самуил значима. Защото макар и на втори план, това са истинските събития. Свидетел на първите етапи на християнизацията в България, реставриран сега, кладенецът в Плиска може да върне силата на вярата изгубена през вековете. А бронзовата фигура на Самуил изкупува историческия ни дълг да помним един от най-трагичните моменти в историята на България.


ОЩЕ ИСТОРИИ ВИЖТЕ В "СЪБИТИЯТА НА 2015"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди на 3 януари
Новините в 100 секунди на 3 януари
Историите на 2015: Малките репортери и задкулисието...
Историите на 2015: "Малките репортери" и задкулисието...