НОВИНИ

КЕВР вдига цената на газа с около 2% от 1 юли

Има трайна тенденция за поевтиняване на петрола на световните пазари през последния месец, но тя все още не може да окаже влияние върху цената на природния газ в България и тя да бъде понижена. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след днешното открито заседание на КЕВР, на което бе обсъдено поскъпване на синьото гориво от 1 юли с близо 2%.

кевр вдига цената газа около юли
bnt avatar logo
от БНТ
11:13, 27.06.2017
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

През април газът поскъпна с близо 30 на сто, което доведе до по-високи цени на парното и тока, а сега регулаторът готви ново повишение за третото тремесечие.

Иван Иванов обясни, че поевтиняването на петрола с над 10% през юни, не може да се калкулира върху новата цената на синьото гориво, тъй като при формирането и се отчитат котировките на петрола за последните 9 месеца, когато те са били значително по-скъпи.

Според него поевтиняване на газа може да има не по-рано от есента.

Иван Иванов, председател на КЕВР: В края на септември се очертава да има намаляване цената на природния газ, което към момента е на базата на тренда на суровия петрол на световните пазари. Тази тенденция е устойчива, но в какъв процент ще бъде, това ще може да се прецени едва по-късно. На 10 август трябва на своя сайт Булгаргаз да публикува предварителна прогноза, а на 10 септември официално да даде заявление за цени и тогава ще получим отговор.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път в историята си Монголия ще избира президент на балотаж​
За първи път в историята си Монголия ще избира президент на балотаж​
600 посещения на къща Клианти за 3 дни
600 посещения на къща "Клианти" за 3 дни