НОВИНИ

Цената на тока - между 5 и 20% по висока?

Доставчиците на ток за битовите потребители настояват цената на електроенергията да покрива направените от компаниите разходи за нейната доставка. За същото настояват и потребителски организации. Простите сметки показват, че това би оскъпило тока с между 5 и 20%. Ще се случи ли това и кога разказва Цветелина Катанска.

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 04.03.2017
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Цената на тока се променя всяка година от юли. Два са основните фактори, с които трябва да се съобразяват от Комисията за енергийно и водно регулиране - първо цената да покрива разходите и второ тя да е социално поносима.

В случай, че бъдат покрити разходите на дружествата за поддръжка на мрежата и доставката на ток, цената на тока за бита би трябвало да скочи между 5 и 20%. Сметката е направена на базата на заявените приходи и разходи от доставчика на ток в Западна България.

През тази седмица изтече срока, в който всяко едно от дружествата производители и доставчици на енергия трябва да обявят прогнозите си за цената на тока. Нито едно от тях - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про спази законовото изискване заради липсата на наредба за определяне на цените.

Калина Трифонова, ЕВН България
Смятаме, че новият регулатор е достатъчно компетентен и ще разгледа всички постъпили междувременно становища и има достатъчно време, за да направи наредба 1 работеща, а не чисто формално приемана.

През миналата година дружеството настояваше за увеличение на тока от 4%, но получи поскъпване от един.

- Ако регулаторът приеме предложението, което ЕВН направи през миналата година, това би ли устроило ЕВН или не?

Калина Трифонова, ЕВН България
Ние ще се съобразим с новите изисквания, защото регулацията на мрежата изисква няколко компонента, които участват в калкулацията - крайният снабдител по друг начин се регулира, така че нека да видим окончателно какво ще бъде, така че нека да направим конкретна калкулация и ще излезем с конкретни цифри тогава.

В месечните ни сметки за ток са включени три основни компонента - цена на самия ток, цена за пренос и достъп и такса задължение към обществото.

От три години таксата задължение към обществото е скрита от битовия потребител в цената на тока. Тя обаче представлява стойност формирана от цената на електроенергията от възобновяемите енергийни източници, заводските централи и американските ТЕЦ-ове.

Въпреки че сега са пропуснали сроковете, дружествата задължително трябва да внесат предложенията си за нови цени на тока в КЕВР до края на месеца.

Докато през зимата най-много електроенергия се произвежда от ТЕЦ-овете, през пролетта водещо място заема ядрената централа. Следвана от различните видове ТЕЦ-ове.

С идването на хубавото време се очаква да се напълнят язовирите и да се засили ролята на зелените източници на енергия. Това обаче увеличава веднага цената на енергийния микс.

Междувременно блокирано стои и така нареченото освобождаване на пазара на ток - всеки потребител сам да си избира доставчик. На теория това би могло да бъде осъществено в момента, но на практика не носи никаква полза за хората като цена, а също така липсва и програма за подпомагане на най-бедните българи.

Както частните така и държавните дружества са категорични, че трябва да има промяна в цената на тока. Последната дума обаче има Комисията за енергийно и водно регулиране, която се очаква да се произнесе в края на юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затворени улици заради мача Левски-ЦСКА
Затворени улици заради мача Левски-ЦСКА
Очаквани демонстрации в подкрепа на македонския президент
Очаквани демонстрации в подкрепа на македонския президент