НОВИНИ

Цецка Цачева не влиза в парламента на този етап

БСП победи ГЕРБ в Плевенска област със 709 гласа, като получи 31,66 % от гласовете. Председателят на 43-ото народно събрание Цецка Цачева е изместена от второ на четвърто място в листите заради преференциален вот и засега не влиза в новия парламент. Първи в листите на ГЕРБ в града е Ивайло Московски и ако той стане министър в евентуален нов кабинет на ГЕРБ, Цачева отново ще влезе в парламента. В пряко включване в "По света и у нас" репортерът ни Елиана Димитрова каза още, че причината е преференциален вот, който издига напред областният координатор Владислав Николов. Размествания има и в листата на БСП, където на принципа на дублираното 10/10 в следващия парламент влиза Чавдар Велинов.Още подробности от прякото включване на Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова Ирена Николова
18:32, 27.03.2017 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Цецка Цачева беше на второ място в листата на ГЕРБ след водача Ивайло Московски. Тя обаче получи като преференция само 3714 гласа и отстъпи на четвърто място. На второто пък се изкачи областният координатор на ГЕРБ Владислав Николов с 5400 преференции. Третото място си запази Пламен Тачев от Червен бряг с 4500 преференции. Според Владислав Николов е имало индикации за този резултат.

Владислав Николов, областен координатор на ГЕРБ в Плевен: Печеля във всяка секция в Плевен и съм благодарен на плевенчани, че по този начин изразиха тяхното мнение кой трябва да отиде напред. БНТ-Но г-жа Цачева изпадна и остана четвърта. Това очакваше ли се? Аз не съм го очаквал, защото г-жа Цачева, знаете, беше председател на парламента, но в крайна сметка тук решават хората, а не аз или вие.

Колкото до загубата в Плевенска област, Николов смята, че тя се дължи на слабия им резултат в Червен бряг, не пропуска да каже, че в Плевен са първи и съзира партийни проблеми в Червен бряг и Белене. Листата на БСП също беше разместена. На второ място след водача Васил Антонов се изкачи четвъртият - Стефан Бурджев с 3300 преференции. А трети, изненадващо или не, стана Чавдар Велинов с номер 10 в листата на БСП. Номерът на коалицията в интегралната бюлетина също е 10. Щастлива случайност или закономерност?

БНТ: Този човек изненада ли се, че влиза в парламента?

Ярослав Димитров, председател на РИК-Плевен: Не, той отдавна е, нали, политическо лице, така че няма го момента на изненадата в него.
Чавдар Велинов, БСП: Не съм вярвал, но не съм и учуден. Абсолютно не е грешка. Знам, че е интересно да се каже 10/10, но айде да погледнем другите партии и ще видим, че това не работи навсякъде.

Като обобщение - победителят в Плевенско БСП взема три мандата, ГЕРБ- също три, Обединените патриоти - един мандат и ДПС - един.

Ярослав Димитров, председател на РИК-Плевен: Очакваше се да има битка и мисля, че тя се е състояла.

Остава един последен девети мандат, който се очаква да премине най-вероятно към патриотите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масово неправилно паркиране в София
Масово неправилно паркиране в София
Малко над 30 000 души гласуваха на извънредните парламентарни избори в Турция
Малко над 30 000 души гласуваха на извънредните парламентарни избори в Турция