НОВИНИ

Невиждана стачка в Гърция: Ципрас между улицата и кредиторите

Центърът на Атина заприлича на военна зона, след като избухнаха сблъсъци между протестиращи и полиция. Страната е скована от 24-часова стачка, която е с незапомнени мащаби за страна, свикнала с подобни протести.

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 04.02.2016
Чете се за: 01:23 мин.
По света

Около 50 000 се събраха на шествие до сградата на парламента в столицата. Група от около 100 младежи, облечени в черно, се отцепиха от протеста и започнаха да замерят полицаите с камъни и запалителни бомби.

Служителите на реда отговориха със сълзотворен газ. Няма съобщения за ранени или арестувани, но сблъсъците ескалираха до такава степен, че гвардейците на Паметника на незнайния войн пред парламента бяха принудени да напуснат постовете си.

Това е втората национална стачка, откакто СИРИЗА е на власт. Протестът е срещу планираната пенсионна реформа, която предвижда орязване на пенсиите с между 15 и 35 на сто.

Организираха я гръцките профсъюзи, които мобилизираха всички сектори на икономиката - спряха самолети, фериботи, обществения транспорт, затворени са училищата, съдилищата, аптеките, всички магазини, държавните болници са само с дежурни лекари.


Протестът в Гърция, които започна с блокадата на границата преди няколко дни и чиято кулминация е общата стачка днес е безпрецедентен отпор срещу политиката на лявата партия СИРИЗА.

Правителството на Алексис Ципрас е подложено на огромен натиск - от една страна са хората, които не искат да приемат още драконовски мерки. А ако даде това, което гърците искат, то Ципрас ще предизвика икономическа катастрофа.

По темата работи кореспондентът на БНР Катя Пеева.

Стачка срещу правителството, стачка срещу кредиторите,стачка срещу целия политически елит на страната.Пенсионната реформа е само върха на недоволството,което гърците показаха днес с демонстрации в цялата страна.

Правителството на Алексис Ципрас днес видя,че реформата с минимална пенсия от 384 евро и 67 годишна възраст за пенсиониране, просто няма да мине през парламента.

Депутатите не само от опозицията, не биха гласували в подкрепа на закон,който може да взриви социалния мир. Напрежение е толкова високо,че трудно би могло да се овладее.

Фермерите с тракторите отказват да се примирят с исканията на кредиторите. Обвиняват ги в опит да унищожат гръцкото земеделие.

"Смяната на правителството не е решение", коментираха на демонстрациите пенсионери,учители, работещи и безработни.

"Стигнахме дъното след шест години рецесия,спасителни програми и рязане на доходи."

"Това е истината,според протестиращите гърци.Правителствотона Алексис Ципрас е поставено под двоен натиск - от една страна да изпълни споразумението с кредиторите,за да остане Атина в Еврозоната, а от друга са недоволните гърци.

При нова политическа криза и видимото недоверие към опозицията дори,идва сянката на "Златна зора", която може да привлече негативния вот. При неспазване на условията на кредиторите- икономическата катастрофа е сигурна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баща, убиец, затворник, а вече и писател, гледайте утре в Денят започва
Баща, убиец, затворник, а вече и писател, гледайте утре в "Денят започва"
Шофьорът на автобуса, катастрофирал в Македония: Не съм заспивал
Шофьорът на автобуса, катастрофирал в Македония: Не съм заспивал