НОВИНИ

Църквата "Св. Св. Петър и Павел" в Беренде ще бъде реставрирана

Църквата "Св. Св. Петър и Павел" в драгоманското село Беренде няма да бъде премествана. Директорът на Националния исторически музей професор Божидар Димитров съобщи за БНТ, че храмът ще бъде реставриран. Църквата няма нотариален акт, а мястото, на което е построена датира още от времето на Цар Иван Асен II.

bnt avatar logo
от БНТ
09:42, 14.09.2017
Чете се за: 01:49 мин.
У нас

Църквата "Св. Св. Петър и Павел" е на около километър от драгоманското село Беренде. Пътят до нея е планински и труднопроходим. Легендите разказват, че когато цар Иван Асен Втори пристига в местността, поръчва да се построи храма, на чийто вход изографисват родословното дърво на рода Асеневци.

Няколко века по-късно гробищният храм се нуждае от спешна реставрация. Стенописите в църквата са уникални и обявени за паметник на културата. А липсата на нотариален акт, спъва ремонтните дейности по храма.

Проф. Божидар Димитров - директор на НИМ: "Местните хора си бранят църквата, те се надяват след време тя да привлече туристи, е добре ще им помогна, т.е. ще поема разходите по възстановяване на стенописите.Те не само, че са зарязани, такива, каквито са били преди 800 години, но и са замазани някой от тях, от последния свещеник, това е отстранимо, слава Богу!"

Първоначално идеята на проф. Димитров е храмът да бъде преместен в двора на Националния исторически музей. След разговор с Министерство на културата, реставратори и Община Драгоман, решава, че е по-добре храмът да бъде реставриран на мястото си.

Табели къде се намира храмът няма. Само местното население може да ви отведе до него. С Венцислав Аспарухов от църковното настоятелство откриваме мястото. Той работи по възстановяването на храма вече 10 години. Разказва, че църквата "Св. Св Петър и Павел" липсва в кадастъра, което забавя реставрацията й.

През 2007 година изчезва медният покрив и започва увреждането на стенописите.

Венцислав Аспарухов, член на Църковното настоятелство към с. Беренде: "Вода проникваше през свода, подмокряше стенописите, ето това воалиране, което набюдавате е от тогава. До този момент тези стенописи, воалираните, бяха ясно видими. В момента са замазани от избитите соли."
Маргарита Люцканова - жител на селото от 2005 г.: "Тази църква трябва да се възстанови и да се даде възможност на този край да живне."

От Община Драгоман обещават да помогнат за спасяването на храма.

Лидия Банкова - заместник- кмет на община Драгоман: "От тук нататък ще текат процедури, за да се извади нотариален акт... 80% от достъпа до църквата е собственост на АПИ. Вече имаме информация, че тази отсечка - Драгоман - Годеч ще бъде реновирана изцяло, така, че няма да има проблем с достъпа... В момента, в който се рехабилитира, както казах, основният път Драгоман-Годеч, навсякъде ще поставим обозначения, които са си съгласно специалните изисквания."

Преди години Софийската Света митрополия също помага като прави дренаж за отвеждането на водите около църквата.

Отец Ангел Ангелов - духовен надзорник при Софийска Света Митрополия: "Каквото зависи от Софийска Света Митрополия и като помощ, каквото ние съответно можем да отдадем ще бъде изпълнено, това е наш дълг."

Църквата "Св. Св. Петър и Павел" е паметник на културата още от 1927 година. В писмена позиция от Министерството на културата заявяват, че ще съдействат за реставрацията на храма при предложени проекти и при спазване на Закона за културното наследство.

По Бюджетна програма "Опазване на недвижимото културно наследство" за консервация и реставрация на недвижими културни ценности може да се кандидатства, като в Министерството на културата се внасят мотивирани искания за целева подкрепа на дейности, пряко насочени или подпомагащи консервацията и реставрацията на недвижимите културни ценности.

Ако всичко върви по план - реставрацията на стенописите ще продължи около 6 месеца. Професор Димитров обещава на място да изпрати реставратори, работили по Боянската църква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интелигентната мобилност ще ни предпази от замърсяването
"Интелигентната мобилност" ще ни предпази от замърсяването
Всички учители ще получат повишението на заплатите си, обеща министър Вълчев
Всички учители ще получат повишението на заплатите си, обеща министър Вълчев