НОВИНИ

Цвета Кирилова: Само Левски и хорото могат да смирят и обединят българите

Няма символ, освен Васил Левски, който да обедини толкова българи на едно място. Може би той е националният герой, който успява да смири агресията на българина, да възвърне неговата вяра и да се събере общността на едно място. Вторият символ, който успява да обедини българите, е хорото. Това заяви председателят на Сдружение "Азбукари" Цвета Кирилова по време на четвъртото издание на инициативата „Пробуждане с хоро”.Ако днес и вие сте участвали в празничното събитие, може да изпратите снимки и видеа във Фейсбук страницата на "По света и у нас".

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:54, 03.03.2019
Чете се за: 00:30 мин.
У нас
цвета кирилова левски хорото смирят обединят българите

„Пробуждане с хоро” има за цел да обедини българите в страната и по света, за да покажем нашите традиции и обичаи, любовта към родината, уважението към знайните и незнайни герои, дали живота си за освобождението на България”, каза Кирилова и обяви, че в инициативата тази година се включват над 16 държави по света.

„Днес хора се играят в Англия, Аржентина, Белгия, Холандия, Съединените щати, Малта, Гърция, Сърбия - навсякъде, където има българи. Освен това тази година е голям ръстът на населените места, които се включват в страната. Над 30 големи града и над 60 малки населени места, чрез читалищата си се включиха в инициативата, която се провежда за четвърти път”, заяви организаторът на масовите хора.

В рамките на инициативата се провеждат и два конкурса – за автентична народна носия и домашно омесена пита и погача, а целта е хората да се завърнат към корените и да преоткрият красотата на фолклора, бита и културата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Атака почетоха 3 март пред паметника на Цар Освободител в София
От "Атака" почетоха 3 март пред паметника на Цар Освободител в София
Патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен за Освобождението на България
Патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен за Освобождението на България