НОВИНИ

Цветан Цветанов: Наблюдаваме едно противопоставяне между прокуратурата и ВКС

Задълбочаване на институционалното противопоставяне - така заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов определи в студиото на "Още от деня" днешната среща между президента Румен Радев и председателя на ВКС Лозан Панов, който поиска държавният глава да свика консултации за Велико народно събрание.

bnt avatar logo
от БНТ
19:09, 06.06.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

През последните няколко месеца, години наблюдаваме едно противопоставяне между прокуратурата и ВКС и по-специално съответните ръководители, каза Цветанов.

Цветан Цветанов - заместник-председател на ГЕРБ, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред: Смятам, че това рефлектира върху ефективността и не дава абсолютно никакъв коефициент на полезно действие, което да е съотносимо в очакванията на обществото. За нас това, което е важно имаше възможност да се направят конституционни промени във връзка с изпълнение на стратегията за реформа в съдебната система от януари 2015 г. Есента на 2015 г. бяха направени конституционни промени и в момента тече процедура по избор на представителите за ВСС. И тук вече говорим за пряк избор - разделение на две колегии - прокурорска и съдийска.

Относно случая с "Наглите", Цветанов заяви, че прокуратурата няма никакво отношение към това, което се случи с тези две лица от групата, които искаха да излязат от затвора предсрочно.

Цветан Цветанов - заместник-председател на ГЕРБ, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред: Прокуратурата няма абсолютно никакво отношение - тя е свършила своята работа до момента, в който съдът се е произнесъл на трета инстанция. Съдът е институцията, която всъщност освобождава предсрочно, ако има задължително достатъчно данни за това. И преди, и сега нормата е много ясна - съдът е компетентен да освободи едно лице предсрочно. Всичко беше тълкуване, внушения, но преди имаше една комисия, която се произнасяше преди съдът да вземе окончателното решение; сега в момента администрацията, психолога, социалния работник се произнасят и тогава съдията решава дали едно лице трябва да бъде освободено предсрочно или не.
;

Всяко едно правораздаване, което завърши на трета инстанция - държавата, всяка една институция изразходва ресурс - обществен, на българския данъкоплатец и когато едни подобни лица бъдат освободени предсрочно, това означава, че държавата отново трябва да се ангажира с разходи, за да може да обезпечи сигурността на всички останали хора, които могат да стана потенциални жертви на тези престъпници, каза още Цветан Цветанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийски квартали остават без топла и студена вода заради ремонти
Софийски квартали остават без топла и студена вода заради ремонти
Частните занимални все по-предпочитани от работещите родители в Благоевград
Частните занимални все по-предпочитани от работещите родители в Благоевград