НОВИНИ

Цветанов: Разчитаме на подкрепа Комисията по досиетата да продължи работа

ГЕРБ разчита на по-голяма подкрепа и от другите ПГ, за да може Комисията по досиетата да продължи дейността си. Може би във времето трябва да се мисли как тя да се превърне в Институт за национална памет. Ние се нуждаем от дейността и функционирането на комисията. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по вътрешен ред Цветан Цветанов на кръгла маса „Комисия по досиетата-настояще и бъдеще”, която се проведе в парламента.

bnt avatar logo
от БГНЕС
12:48, 03.04.2018
Чете се за: 02:23 мин.
У нас
цветанов разчитаме подкрепа комисията досиетата продължи работа

До края на 2017 г. Комисията по досиетата е проверила над 287 780 лица за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия и е установила принадлежност на общо 15 192 от тях. Най-наситени проверки са били извършвани в годините, когато в страната са били провеждани различни видове избори, обясни Евтим Костадинов, председател на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (Комисия по досиетата) по време на кръгла маса в парламента на тема „Комисия по досиетата-настояще и бъдеще”.

Председателят на комисията подчерта, че през задължителна проверка на хора, участващи в управлението на страната, до този момент са преминали 141 985 български граждани.

До този момент, на базата на наличните архивни документи, комисията е установила принадлежност общо на 15 192 лица, но публично оповестените са 12 404. Разликата идва от това, че комисията няма право да оповести принадлежност на лица, които са починали.

;

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ и на вътрешната парламентарна комисия Цветан Цветанов коментира, че може би трябва да се определи някакъв срок и време, в което комисията да прерасне в Институт за национална памет.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: За голямо съжаление, след всички тези години днес отново говорим за досиета. Отново говорим за миналото. Когато започнахме демократичните промени в България, ние просто искахме да се доближим до стандартите и до модела, който реализираха нашите приятели от Германия. За голямо съжаление, през всички тези години, много бяха посланията, но малко бяха действията за реалното предаване на досиетата, което определено води до въпроса – дали не бяха прочистени някои от тях? Дали това, което впоследствие беше предадено на Комисията по досиетата е всичко това, което е имало към 1989-90 година?

Той подчерта, че като демократично общество трябва да дадем повече обществена подкрепа за действията на Комисията по досиетата.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Тази тема предизвиква разделение сред политиците и обществото. Има представители на различните политически сили в българския парламент, които дори са внесли законопроект за закриване на Комисията. Това е важна тема. Ние дължим отговор на обществото за това, какво се случва. Но преди всичко трябва да кажем какво е настоящето и каква е възможността за бъдещето на Комисията.
;

Депутатът от БСП Красимир Янков коментира, че всички правителства в България след 1989 г. имали за основна задача демонтажа на предишната система и, според него, в много по-малка степен, визия за управление на националната сигурност.

Красимир Янков, БСП: Пример за това не е само системата на МВР. Съществен проблем е, че не бяха ясно разграничени основните звена, а под общ знаменател бяха сложени всички служители. Така наред с откровените доносници бяха поставени и лица, изпълняващи задачи, аналогично с всяка сродна служба по света. Това нанесе непоправими щети.

Янков е убеден, че е време да се направи истинска равносметка, да се затвори тази страница и да се направим необходимата трансформация на работещата към момента Комисия в Институт за национална памет.

Красимир Янков, БСП: Нов орган, в съзвучие на това какъв тип държава сме днес-член на ЕС и НАТО. Изключително важно е да бъде заложен принципът на политическа неутралност и опазване на честта и достойнството. Целта е ясна да е разграничат лицата от лицата, доносничели за лична облага.
;

Според Цветан Цветанов днешният дебат повтарял за пореден път разделението в обществото. „Всеки един от нас трябва да бъде наясно, че забавянето на реалното функциониране на Комисията и предоставянето на досиетата ограничава да се говори за истината.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Мога да заявя категорично становището на ПГ на ГЕРБ, че Комисията по досиетата няма да бъде закрита, защото не смятаме, че е дошло времето да бъде закрита. Успяхме да разширим обхвата на проверяваните лица, защото знанието и информацията, която трябва да бъде предоставена на обществото е на първо място ангажимент на всеки един политик, който участва в реалната политика на страната.

Той обясни, че ПГ на ГЕРБ разчита на по-голяма подкрепа и от другите ПГ, за да може Комисията да продължи дейността си. „Може би във времето трябва да се мисли как тя да се превърне в Институт за национална памет, но това трябва да бъде обсъждано. Ние се нуждаем от дейността и функционирането на комисията“, каза още Цветан Цветанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германската прокуратура поиска от съда Пучдемон да бъде екстрадиран
Германската прокуратура поиска от съда Пучдемон да бъде екстрадиран
Застрахователите ще покрият щетите по изгорелите вагони от влака София-Бургас
Застрахователите ще покрият щетите по изгорелите вагони от влака София-Бургас