НОВИНИ

Цял квартал във Варна остана без ток за едно денонощие

Близо денонощие живеещите във варненския квартал "Орехчето" бяха без ток заради аварирал трафопост. Съоръжението е частна собственост, а това е проблем, защото електроразпределителното дружество "Енерго про" по закон няма ангажимент за поддръжката му. Хората, обаче, редовно плащат сметките си за ток и очакват коректност от доставчика на услугата в случай на авария.

bnt avatar logo
от Надежда Сутрева
20:28, 28.12.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Живеещите в месността "Орехчето" остават на тъмно снощи. Веднага подават сигнал в "Енерго про". От там два пъти изпращат авариен екип, но без резултат.

Мирослав Симеонов: Отговориха ни по най-простия начин, спасявайте се сами, защото трафопостът е частен.

Хората бяха притеснени, че ще посрещнат новата година на тъмно.

Стефан Стефанов: Слава Богу имам една камина, която паля и стоим на топло... Но без ток, телевизия, внукът ми е тук на гости.

По закон при авария в частен трафопост, енергодружеството е задължено единствено да установи повредата, но не и да я отстрани. Потърпевшите трябва да наемат фирма, която срещу заплащане да ремонтира съоръжението.

Хората обаче питат защо частната собственост не е била пречка за енергото да присъединява нови абонати.

Янита Тодорова: Нали нашият частният генератор преобразува тока, това означава, че ние трябва да им плащаме само тока, който докарват, без преобразуването. Ама ние будалите си плащаме.

След като и нашият екип сигнализира за повредата, от "Енерго про" отново изпратиха авариен екип. Два часа по-късно токът беше пуснат. От дружеството заявиха, че не са отказали помощ, но подмяната на трансформаторната машина изисква време. Неизяснена собственост пък пречела да купят съоръжението.

Проблемът с поддръжката на частните трафопостове не е единичен. Въпросът е защо енергодружеството не може да ремонтира съоръжение, което ползва, при това безвъзмездно. Въпрос на промяна в нормативната база, засега потърпевши са абонатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина писателят Амос Оз
Почина писателят Амос Оз
Външно министерство: Няма данни за пострадали българи при инцидента в Кайро
Външно министерство: Няма данни за пострадали българи при инцидента в Кайро