НОВИНИ

Туризмът е приоритетен отрасъл за развитието на област Видин

Туризмът е приоритетен отрасъл за развитието на област Видин и представянето на региона като привлекателна туристическа дестинация ще съдейства за привличането на повече туристи.Така коментира участието на Видинска област в 35-то издание на Международната туристическа борса "Ваканция и СПА Експо" 2018 г. областният управител Албена Георгиева.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:48, 17.02.2018
Чете се за: 01:49 мин.
У нас
туризмът приоритетен отрасъл развитието област видин

Област Видин участва в международната туристическа борса със свой щанд и участието в престижното туристическо изложение стана възможно благодарение на обединението на усилията на Областната администрация, Общините Видин, Белоградчик, Чупрене и Кула и Агенцията за регионално развитие и бизнес център Видин, каза за БТА Албена Георгиева.

Развитието на сектор туризъм в област Видин и осигуряването на висока добавена стойност ще постигнем с активно и постоянно популяризиране на нашите продукти, възползвайки се от всички възможности, каквото е представянето ни на международната туристическа борса "Ваканция и СПА експо 2018", подчерта Георгиева.

На изложението област Видин представи възможностите за ваканционен, исторически, културен и селски туризъм. Туристическите продукти включват посещения на исторически и културни обекти, атрактивни преживявания сред природата, местни обичаи и традиционна кухня.

Туризмът е важен фактор за социално-икономическото развитие на област Видин, а наличните природни, културни и исторически дадености я правят атрактивна туристическа дестинация, каза Албена Георгиева. Тя допълни, че Областната администрация във Видин има разработена и Регионална маркетинг стратегия за развитието на секторите туризъм и транспорт. В Областната администрация - Видин функционира Областен консултативен съвет по туризъм.

По време на туристическата борса "Ваканция и СПА експо 2018 г." бе представена за гостите и посетителите туристическата дестинация Видин. Тя се намира в Северозападната част на България. Основните туристически атракции се намират в Белоградчик (Белоградчишките скали и Магурата), Видин (Средновековната крепост Баба Вида, музеи, галерия и др.), Кула (Кастра Мартис), Димово, Венец пещера, Изворски манастир) и Чупрене (Биосферен резерват, Фолклорен панаир). През последните три години тези места са посетени от около 180 000 туристи годишно, всяко място с около 40 000 туристи годишно.

Туристическият обект Белоградчишки скали е посетен през 2017 г. от 73 844 туристи. Дестинацията разполага с около 1000 легла, като средният престой на туристите е 2 дни, а годишната заетост на базата за настаняване е 16 процента. Това означава, че усилията трябва да се съсредоточат върху обединяването на туристическите атракции в един и същ продукт, за да се увеличи посещението на посетителите и да останат туристите.

Мотивацията на туристите, посещаващи Видинската дестинация, е свързана с участието в културни и приключенски пътувания. По тази причина трябва да бъдат разработени допълнителни атракции, които да осигурят на туристическите обекти нови преживявания за посетителите, така че да могат да се завърнат отново, коментира Албена Георгиева.

Тя уточни, че за последните години се отчита тенденция на растеж в местата за настаняване, като броят им се е увеличил до 59 на сто през 2016 година. Най-голям е броят на средствата за подслон в областният център гр. Видин и в общинския център гр. Белоградчик. Това се обуславя от факта, че в тези градове се отчита най-голяма посещаемост, предвид културно-историческите и природни дадености. Най-голям е броят на румънските гости, следван от сърби, англичани, испанци, германци, поляци. По-малък е броят на гостите от Русия, САЩ, Франция, Унгария, Австрия, Турция, Канада.

На територията на област Видин функционират над 120 заведения за хранене от различен характер: бистра, ресторанти, питейни заведения, кафе-сладкарници, заведения за бързо обслужване, като в това число са включени и тези, които са прилежащи към хотели и хотелски комплекси. Средният брой на местата за сядане е 8 000. Категориите им варират от 1 до 3 звезди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София отново е домакин на традиционния виенски бал
София отново е домакин на традиционния виенски бал
Без сламки при разходките край Големия бариерен риф
Без сламки при разходките край Големия бариерен риф