Турция няма да се откаже от руските зенитно-ракетни системи С-400

Анкара няма да се откаже от руските зенитно-ракетни системи С-400 даже, ако Съединените щати ѝ продадат системите "Пейтриът". Това заяви турският президент след завръщането си от Вашингтон. След месеци на обтегнати отношения между Анкара и Вашингтон, в Белия дом беше устроен топъл прием за Ердоган. Но разногласията между президентите на Съединените щати и Турция не бяха преодолени.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:30, 14.11.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Пред турски медии турският президент заяви, че Вашингтон не е прав да иска Анкара да се отказва от системата С-400 и заяви, че това е "нарушаване на суверенитета".

На срещата в Белия дом Доналд Тръмп определи купуването от Турция на руската противоракетна система "сериозно предизвикателство".

Доналд Тръмп, президент на САЩ: За нас това е голямо предизвикателство. Ние говорим за него постоянно. Днес говорихме. Ще говорим и в бъдеще и се надявам, че ще намерим решение.

Политическо шоу или умела дипломация - срещата между двамата президенти предизвика бурни коментари.

Доналд Тръмп: Аз съм голям фен на президента!

Репликата на Тръмп запечата срещата между двамата лидери и обърка анализаторите какви точно са отношенията между двете държави.

Неочаквано американският президент не разкритикува турската операция в Северна Сирия, но изненада с признанието за ролята на американските войници в района.

Доналд Тръмп: Ние държим петрола. Ние пазим петрола. Нашите войници останаха само заради петрола.

Турският президент беше много по-сдържан в изказванията си. Ердоган предупреди, че в срок от шест месеца до две години Турция може да върне около 1 милион сирийци в Северна Сирия.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Трябва да правим разлика между две неща. Ние нямаме проблеми с кюрдите. Имаме проблеми с терористични организации, като някои техни членове произхождат от кюрдите.

"Срамота", "Тръмп, засрами се" - такива гневни възгласи огласяха района на Белия дом. Стотици кюрди протестираха там срещу визитата на турския президент.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Стрелба в училище в Калифорния
Стрелба в училище в Калифорния
Пускат предсрочно движението по ремонтирания участък на Струма след пожара
Пускат предсрочно движението по ремонтирания участък на "Струма" след пожара