НОВИНИ

Бременна пожарникарка се бори с огнената стихия в Австралия

Четири жертви, 300 унищожени сгради и стотици хектари обгоряла земя - такава е равносметката от горските пожари в Австралия до момента. Огнената стихия продължава да бушува в различни части на страната, като по последна информация има най-малко 120 активни огнища. Според експерти, причина за пожарите са както умишлен палеж, така и климатичните промени. Хиляди огнеборци денонощно гасят огъня, а сред тях е и 23-годишна бременна жена.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:45, 14.11.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Задушлив дим, опасни горещини и високи няколко метра пламъци - със сигурност не в такава обстановка трябва да бъде една бременна жена. Но тя не мисли така. Запознайте се с Катрин Робинсън-Уилямс. "Смела" е прекалено слаба дума, за да я опише.

Катрин Робинсън-Уилямс, пожарникарка: Има неща, които просто трябва да направиш. Не за себе си, а за хората, за колегите, за обществото. Докато мога да си върша работата, ще я върша.

Бременна е в 14-ата седмица, но това не я спира да бъде сред доброволците, които се борят с огнената стихия в Нов Южен Уелс.

Катрин Робинсън-Уилямс: Лекарите казаха, че мога да работя на терен, стига да нося специален защитен костюм и маска, за да не вдишвам дим.

За 23-годишната Катрин професията пожарникар е призвание и съдба. Докато е бременна с нея, майка ѝ също работела като пожарникар.

Катрин Робинсън-Уилямс: Цялото ми семейство са пожарникари - баща ми, майка ми, брат ми, чичо ми, дори баба ми и прадядо ми. Разбира се, мъжът ми също.

Горските пожари не са рядкост в Австралия, но експерти са категорични, че глобалното затопляне, сушата и, разбира се, човешката намеса, са довели до бедствия в невиждани досега размери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как е решен въпросът с болничните в Европа?
Как е решен въпросът с болничните в Европа?
Готвят кадрови промени в системата на въоръжените сили
Готвят кадрови промени в системата на въоръжените сили