НОВИНИ

Боил Банов отказва да подаде оставката, поискана му от БСП

Скандал в министерството на културата, свързан с Ларгото в София. До оставката на шефката на правната дирекция доведе пропуснат срок за обжалване на съдебно решение за неустойка за некачествения ремонт на Ларгото. Министърът на културата Боил Банов обясни, че е бил заблуждаван за водените дела и обжалването и смята, че зад действията на неговата служителка стои сценарий за дискредитирането му. Жалбата е трябвало да бъде подадена до 12 март.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:13, 14.11.2019
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Пропуснатият срок е за обжалване на загубеното и на втора инстанция дело по иска на министерство на културата за 753 000 лева неустойка към фирмата изпълнител заради некачествения ремонт на Ларгото и решението 73 хиляди лева съдебни разноски да бъдат платени от министерството. Жалбата е трябвало да бъде подадена до 12 март. Заради шумът по случая министър Боил Банов се прибра преждевременно днес от Париж и обяснени хронологично какво реално се е случило. Каза, че от месец март до настоящия момент нито той, нито главният секретар са били информирани как върви делото по същество.

Боил Банов, министър на културата: Това, което знаех аз и главният секретар, е че се чака насрочване във ВКС на трета инстанция.

Нямал никаква информация, че има друго развитие по темата. Чак преди няколко дни от съдебните документи, изпратени в министерството разбира, че жалбата е внесена от правната му дирекция с ден закъснение на 13 март. Съдът я връща заради неспазения срок и решението е заведено с подпис в министерството. След седмица обаче, без да уведоми министъра, служител от същата дирекция подава нова жалба с манипулативното, по думите на министъра, обяснение, че документите са пуснати по пощата и затова са се забавили с ден. На тази жалби от ВКС се произнасят с доказателство за внесената на ръка в плик жалба.

Боил Банов: До онзи ден аз съм със съзнанието, че чакаме делото да се насрочи на трета инстанция във ВКС, а не че чакаме на ВКС решение по повод наша жалба, че сме вкарали късно документите.

Затова и Банов веднага е назначил дисциплинарен съвет и в момента се снемат обяснения от подалата вече оставка шефка на правната дирекция и още един високопоставен юрист, които били с над 10 години трудов стаж и нямало как според министъра случайно да пропуснат срока.

Боил Банов заподозря във всичко това съзнателен сценарии за неговото и на министерството дискредитиране и действия за отстраняването му от поста.

Боил Банов: По тази причина всичко, което ние тук събираме като информация и от дисциплинарния съвет и като данни, ще бъде лично от мен внесено в прокуратурата с оглед пълно разнищване на случая. Аз лично без да съм съд, прокуратура или каквото и да е смятам, че този акт е продължение на това, което се случи по повод сигналите на Елена Йончева.

Замазване на следите - така червеният депутат Александър Симов нарече подадената вчера оставка от шефката на правната дирекция и заяви, че този, който трябва да си отиде, е министърът.

Александър Симов: Отговорността при такъв случай в такава афера трябва да се понесе единствено и само с оставката на Боил Банов. Призоваваме и Бойко Борисов, който да поиска неговата оставка моментално, след като виждаме, че Банов няма мъжеството, няма морала сам да се оттегли от поста си.

Тези дела не минават през министъра, отговори Боил Банов и обяви, че само болен мозък може да го заподозре в съзнателно възпрепятстване на делото. Призна също че днес е разговарял с премиера по темата и той го е посъветвал да информира хората какво реално се случва. Оставка към момента не вижда причина да подава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европарламентът недоволен и от новия унгарски кандидат за комисар
Европарламентът недоволен и от новия унгарски кандидат за комисар
ВСС гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор
ВСС гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор